Buffaloberry ή «μούρο του βουβαλιού». Η αγαπημένη τροφή της αρκούδας που προστατεύει τον άνθρωπο από τον καρκίνο

893

Το buffaloberry ή αλλιώς «μούρο του βουβαλιού», έχει καταγωγή από τη Βόρεια και Νότια Ντακότα και συναντάται σε μικρές ποσότητες στον Καναδά.
Στο παρελθόν το φρούτο καταναλωνόταν από ιθαγενείς.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων, γράφτηκε ότι το μούρο του βουβαλιού είναι πλούσιο σε λυκοπένιο και methyl-lycopenoate, μια παρόμοια χημική ένωση.
Δηλαδή είναι μια τροφή με αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, που κατατάσσεται στα superfoods.
Το λυκοπένιο είναι η φυτοχημική ουσία, χάρη στην οποία είναι κόκκινη η ντομάτα και συγκεκριμένα ο χυμός της, είναι η καλύτερη πηγή λυκοπενίου.
Λυκοπένιο περιέχουν και άλλες τροφές, όπως το καρπούζι, το πεπόνι και το γκρέιπφρουτ, όμως σε μικρότερη ποσότητα.
Η φυτοχημική ουσία, εμποδίζει την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση καρκίνου.
Προσοχή όμως. Μπορεί να απορροφηθεί από το σώμα μόνο αν καταναλώνεται συνδυαστικά  με κάποιο διατροφικό λίπος, όπως το ελαιόλαδο.
Το buffaloberry περιέχει και άλλα φαινολικά αντιοξειδωτικά, που καθυστερούν τη γήρανση των κυττάρων  και προστατεύουν τον οργανισμό.

Οι αρκούδες αγαπούν ιδιαίτερα τα buffaloberries.
Σύμφωνα με τοπικό μύθο, το φρούτο βοηθά τις αρκούδες να διατηρούν το βάρος τους, όταν βρίσκονται σε χειμερία νάρκη.
Το χρώμα του είναι φωτεινό κόκκινο και η γεύση του ξινή.
Περιέχει φυσικά σάκχαρα, αλλά και μια οξύτητα που το κάνει εύγευστο και καταναλώνεται εύκολα είτε φρέσκο, είτε αποξηραμένο.
Λόγω του έντονου χρώματός του, έχει χρησιμοποιηθεί και ως χρωστική τροφίμων, καθώς είναι κάθε άλλο, παρά βλαβερό για την υγεία.
Το φρούτο μπορεί να γίνει μαρμελάδα, πίτα, ζελέ, σιρόπι.
Το χρώμα και η ιδιαίτερη γεύση του, παρακίνησαν τους παραγωγούς κρασιού να το χρησιμοποιήσουν, για να δημιουργήσουν νέα ποικιλία.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και προσοδοφόρο αν καλλιεργηθεί, γιατί είναι ανθεκτικό φυτό που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη.
Ακόμη και σε ξηρό έδαφος που δεν φυτρώνει κανένα φυτό, το μούρο του βουβαλιού αναπτύσσεται και είναι μια ποιοτική τροφή.

Με φωτογραφίες από: Alex Taylor/Parks Canada

Διαβάστε επίσης: Άσπρα μούρα, μαύρα μούρα, φράουλες και γκότζι μπέρι. Το μυστικό για ποιότητα και διάρκεια ζωής