Αντικαρκινικό, προστατεύει τα οστά, ενισχύει την καρδιά, βοηθά στην πέψη. Κουνουπίδι, το «παρεξηγημένο»

796

Οι περισσότεροι το έχουν συνδέσει με τη δυσάρεστη μυρωδιά που βγάζει όταν μαγειρεύεται. Το κουνουπίδι όμως αποτελεί ένα λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας.
Τα θρεπτικά του συστατικά θωρακίζουν την υγεία και προστατεύουν από διάφορες παθήσεις.
Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η αντικαρκινική δράση αλλά και οι μηδαμινές του θερμίδες. Άρα είναι ιδανικό για δίαιτα. Αποτελείται περίπου από 85% νερό κι έχει πολύ λίγους υδατάνθρακες. Είναι πλούσιο σε σημαντικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοχημικά συστατικά.

Η διατροφική του αξία
Το κουνουπίδι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, που προστατεύουν από διάφορες ασθένειες και βιταμίνες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις φλεγμονές, τις καρκινικές μεταλλάξεις και τις τοξίνες,ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Περιέχει άφθονη βιταμίνη C, σίδηρο, φολικό οξύ, β- καροτένιο,
βιταμίνες του συμπλέγματος Κ και Β κάλιο,
μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, θειάφι,
ιώδιο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες.

«Σύμμαχος» υγείας
Το κουνουπίδι, που φυσικά δεν είναι και η πιο ελκυστική τροφή, όπως τα μακαρόνια, προσφέρει και άλλα οφέλη όπως:

1. Βοηθά στην απώλεια βάρους
Βοηθάει στη μείωση βάρους, γιατί έχει ελάχιστες θερμίδες, αλλά εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες προκαλεί κορεσμό, μειώνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας.
Οι διατροφολόγοι το προτείνουν σε όσους πάσχουν από διαβήτη, αυξημένη χοληστερίνη ή είναι παχύσαρκοι και πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση υδατανθράκων.

2. Βοηθά στην πέψη
 Ανά 100 θερμίδες δίνει 12 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και κάνουν καλό σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ενώ μειώνουν το αίσθημα φουσκώματος.

  1. Το κουνουπίδι μάχεται τον καρκίνο
    Η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου και των πνευμόνων. Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών, που συνδέονται με τον καρκίνο.
    Το κουνουπίδι, ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αποτοξινωτικά συστατικά.
    Το κύριο πλεονέκτημα του είναι ότι περιέχει ενώσεις με βάση το θείο, το οποίο έχει αποδειχθεί οτι σκοτώνει τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα και καθυστερεί την ανάπτυξη του όγκου, αν έχει ήδη εμφανισθεί.
  2. Προστατεύει τα οστά
    Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τα οστά από τα κατάγματα.
    Το κουνουπίδι αποτελεί μια από τις πολλές εναλλακτικές φυτικές πηγές ασβεστίου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και βιταμίνη Κ, βιταμίνες, που συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών.
  3. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
    Το κουνουπίδι περιέχει μια χημική  ένωση θείου που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Βοηθάει την βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των προβλημάτων της νεφρικής λειτουργίας.
    Σύμφωνα με έρευνες, η σουλφοραφάνη παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική λειτουργία. Ειδικά στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, τα οποία είναι ευαίσθητα στις βλάβες.
  4. Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου
    Μια άλλη ευεργετική χημική ένωση που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι η χολίνη, μια βιταμίνη B, που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.
    Έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση χολίνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθά στην εγκεφαλική δραστηριότητα του εμβρύου και μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού.Το μαγείρεμα
    Το κουνουπίδι μπορεί να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές. Ωμό, τουρσί, μαγειρεμένο στον ατμό, βραστό, μέχρι και σε μορφή πουρέ. Μπορεί να αντικαταστήσει τους υδατάνθρακες στο πιάτο, όπως το ρύζι και την πατάτα.Ταιριάζει πολύ µε λεµόνι και λάδι αλλά και µε ντοµάτα, κρεµµύδι και μπαχαρικά. Κάποιες από τις πιο διαδεδομένες μαγειρικές εκδοχές είναι κουνουπίδι γιαχνί, στιφάδο και ογκρατέν.Τι να κάνω για να μην μυρίζει
    Για τη μυρωδιά του κατά το μαγείρεμα, αρκεί μια φέτα ψωμί στην κατσαρόλα που βράζει.
    Επίσης λίγες σταγόνες λεμονιού μέσα στο νερό θα το βοηθήσουν να παραμείνει ολόλευκο. Ο χρόνος μαγειρέματος πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.
    Ποιοι πρέπει να προσέχουν το κουνουπίδι
    Το κουνουπίδι, όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, περιέχουν φυτοχημικές ενώσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρεμποδίζουν την ικανότητα του σώματος, να χρησιμοποιεί το ιώδιο των τροφών.
    Αυτό μπορεί να διαταράξει ή να επιβραδύνει την λειτουργία του θυρεοειδούς.
    Για αυτό καλό είναι όσοι έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή να καταναλώνουν το κουνουπίδι μόνο βρασμένο, καθώς οι ουσίες αυτές καταστρέφονται με την θερμότητα.
    Και φυσικά, όπως σχεδόν στα πάντα, έτσι και στο κουνουπίδι παν μέτρον άριστον.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το τσάι του βουνού δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι