Ακόμη και μία ώρα άσκησης την εβδομάδα προστατεύει τον αθλούμενο από την κατάθλιψη για 10 χρόνια

1422

Ακόμη και μία ώρα άσκησης την εβδομάδα, μπορεί να φανεί σωτήρια για την υγεία.
Τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry, βεβαιώνουν ότι όσοι γυμνάζονται έστω μια ώρα τη βδομάδα, μειώνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση κατάθλιψης τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.
Οι ειδικοί ενημερώνουν, ότι γυμναστική θεωρείται οποιαδήποτε μορφή άσκησης, ακόμη κι αν πρόκειται για απλό περπάτημα, μακρινή βόλτα με το σκύλο, σκάλισμα στον κήπο, ακόμη και να απλώνετε τα ρούχα.
Έτσι, κανένας δεν μπορεί να πει ότι δε βρήκε χρόνο.

Η έρευνα
Οι νορβηγοί επιστήμονες σε συνεργασία Βρετανούς και Αυστραλούς, βασίστηκαν στα αποτελέσματα παλαιότερης έρευνας, τα οποία ανέλυσαν και αξιολόγησαν από την αρχή.
Συμμετείχαν περίπου 34.000 και καταμετρήθηκε ο τρόπος εκγύμνασης σε συνδυασμό με τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Το αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό, καθώς έδειξε ότι όσοι αθλούνται πάνω από μια ώρα την εβδομάδα, έχουν 44% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν αθλούνται καθόλου.
Οι ερευνητές ενημέρωσαν πως ο κίνδυνος κατάθλιψης καταστέλλεται για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Η αρχική έρευνα εξελίχθηκε σε δύο στάδια.
Στο πρώτο που πραγματοποιήθηκε από το 1984 έως το 1986, εξετάσθηκαν σωματικά και ψυχιατρικά οι συμμετέχοντες και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, την υγεία και τη σωματική τους κατάσταση.
Μετά από περίπου 9 χρόνια, οι συμμετέχοντες επανεξετάστηκαν.

Το 9% του αρχικού δείγματος διαγνώστηκε με κατάθλιψη και το 7% με αγχώδεις διαταραχές.
Οι επιστήμονες κατέληξαν, ότι η γυμναστική δεν εμπόδιζε την εκδήλωση του άγχους, όμως συνδεόταν άμεσα με την αποφυγή της κατάθλιψης.
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Χάρβει ανέφερε ότι «Το βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι και μικρή ποσότητα τακτικής άσκησης φαίνεται να προστατεύει τους ενήλικες από την κατάθλιψη. Και μην σκεφτείτε, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο, γιατί δεν ισχύει. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψυχικών θετικών επιπτώσεων της άσκησης γίνονται αντιληπτές όταν τα άτομα από την καθιστική ζωή αρχίζουν να αθλούνται μια με δύο ώρες την εβδομάδα».
Οι ερευνητές τόνισαν ότι παγκοσμίως θα μπορούσε να εξαλειφθεί το 12% των περιπτώσεων με κατάθλιψη, αν υπήρχε σωστή ενημέρωση.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης αποδίδονται στην αύξηση των επιπέδων σερετονίνης, ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, δηλαδή των νευρωδιαβιβαστών που σχετίζονται με την καλή ψυχολογία.
Η γυμναστική ενεργοποιεί τις ορμόνες και αυτόματα μεταβάλλεται η διάθεση.

Διαβάστε επίσης: Η έλλειψη του ήλιου προκαλεί από οστεοπόρωση μέχρι και κατάθλιψη καθώς περιέχει τη βιταμίνη D. Σε ποιες τροφές περιέχεται