Πόσα decibel αντέχει το ανθρώπινο σύστημα. Η δυνατή μουσική μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή και μόνιμη απώλεια ακοής
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), παγκοσμίως περισσότεροι από 275 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί.
Οι ειδικοί αποδίδουν τα ανησυχητικά νούμερα, στην απότομη αύξηση της ηχορύπανσης, όσον αφορά στη μουσική μέσω συσκευών, αλλά και σε χώρους διασκέδασης.
Στην Ευρώπη υπολογίζεται, ότι 73 εκατομμύρια εμφανίζουν μείωση ακοής.
Έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως με συμμετοχή από 14 ανεπτυγμένες χώρες, κατατάσσει την Ελλάδα 1η σε ηχορύπανση και οι Έλληνες βαρήκοοι ξεπερνούν τις 900.000.
Οι ερευνητές εξέφρασαν την ανησυχία τους, ότι εκατομμύρια νέοι στην Ευρώπη κινδυνεύουν από παροδική ή μόνιμη απώλεια ακοής, εξαιτίας της δυνατής μουσικής.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως αν η επαφή με δυνατή μουσική είναι καθημερινή, τότε είναι πολύ πιθανή η απώλεια ακοής σε βάθος 5 ετών.
Η βαρηκοΐα εκδηλώνεται σε δύο στάδια και απαιτεί χρόνο.
Αρχικά, μετά από την επαφή με δυνατό θόρυβο, παρουσιάζεται αλλοιωμένη ακοή που διαρκεί μερικά λεπτά έως λίγες ώρες.
Σε δεύτερο στάδιο, η ακοή δεν επανέρχεται μετά το πέρας της επίδρασης του θορύβου.
Η ένταση που αντέχει το ανθρώπινο ακουστικό νευρικό σύστημα, ορίζεται σε 80-85 db(decibel).
Η ομιλία έχει περίπου 50-60 db, ο θόρυβος σε ένα σχετικά ήσυχο εστιατόριο 60-65 db, στο τρένο 70- 80 db και στο αεροπλάνο 120-125 db.
Η ένταση του ήχου από ηλεκτρονικές συσκευές, που μεταφέρεται στο αυτί με ακουστικά, ορισμένες φορές, στη διαπασών, φτάνει τη συχνότητα του αεροπλάνου τη στιγμή της απογείωσης.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, έδειξε ότι το 35% των Αυστραλιανών από 15 ετών και άνω, έχουν αλλοιωμένη ακοή λόγω της έντασης της μουσικής που ακούν.
Το 75% του γενικού πληθυσμού, υποφέρει από βουητά και άλλες ενοχλήσεις.
Οι πλειοψηφία δεν γνωρίζει πως τα συμπτώματα πολλές φορές είναι μόνιμα.
Η άμεση σύνδεση του νευρικού συστήματος με τον ήχο, είχε διαπιστωθεί ήδη από το 600 π.Χ.
Η πρώτη αναφορά για εμφάνιση βαρηκοΐας λόγω δυνατού θορύβου, έγινε τον 1ο αιώνα μ.Χ από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο στη «Φυσική Ιστορία» του.
Εκεί γράφει ότι πολλοί Αιγύπτιοι που ζούσαν κοντά στους καταρράκτες του Νείλου ήταν «εντυπωσιακά κουφοί».
Διαβάστε επίσης: «Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες», συμβουλεύουν οι ειδικοί. Μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Χιλιάδες τραυματισμοί ετησίως