Ο ιππόκαμπος κρατιέται από μια μπατονέτα! Η φωτογραφία σοκ που δείχνει το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης σε όλο τον κόσμο

6789
Μια φωτογραφία ήταν αρκετή για να δείξει το μέγεθος της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος παγκοσμίως.
Ο φωτογράφος Justin Hofman απαθανάτισε τη στιγμή που ένας μικρός ιππόκαμπος πιάστηκε από μια μπατονέτα για να γλιτώσει από τα ρεύματα της θάλασσας.

Όταν δημιουργούνται ρεύματα στη θάλασσα, οι ιππόκαμποι επειδή είναι πολύ ελαφριοί, πιάνονται με την ουρά τους από πράγματα που επιπλέουν στη θάλασσα για επιβιώσουν, όπως για παράδειγμα, τα φύκια.
Θεατής αυτού του περιστατικού ήταν ο φωτογράφος Hofman σε έναν ύφαλο κοντά στο νησί Sumbawa στην Ινδονησία. Ο ιππόκαμπος πηδούσε από το ένα φύκι στο άλλο μέχρι που η παλίρροια έφερε σκουπίδια προς την επιφάνεια. Κυρίως πλαστικά αντικείμενα. Ο ιππόκαμπος άφησε το φύκι και πιάστηκε από ένα κομμάτι πλαστικό. Το ρεύμα όμως, του πήρε και αυτό το όχημα και τελικά πιάστηκε από μια μπατονέτα.

«Είναι μια φωτογραφία που θα ευχόμουν να μην ήταν αληθινή, αλλά είναι, και όλοι πρέπει να την δουν. Όλα ξεκίνησαν όταν βρήκα την ευκαιρία να φωτογραφήσω έναν μικρό χαριτωμένο ιππόκαμπο, κάτι όμως που μετατράπηκε σε ενόχληση και θλίψη όταν είδα το ρεύμα να φέρνει τόσα πολλά σκουπίδια και πλαστικά. Η φωτογραφία είναι η αλληγορία της παρούσας και μελλοντικής κατάστασης των ωκεανών», ανέφερε ο φωτογράφος στο λογαριασμό του στο Instagram.

Η Ινδονησία θεωρείται μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθώς μεγάλες ποσότητες πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα. Φημολογείται ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στη θάλασσα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα απ’ ότι ψάρια.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 5 τρισεκατομμύρια πλαστικά σκουπίδια έχουν μολύνει τη θάλασσα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας το θάνατο των ζώων. Περισσότερα από 100.000 θαλάσσια ζώα πεθαίνουν ετησίως.
Πολλά από αυτά εξοντώνονται από την κατάποση του πλαστικού, ενώ άλλα δηλητηριάζονται από τη διοξίνη και άλλους ρύπους.
Η Ινδονησία υπόσχεται ότι μέχρι το 2025 θα μειώσει την ποσότητα των απορριμάτων στον ωκεανό κατά 70%.
Η φωτογραφία του Hofman ονομάστηκε «Ο Σέρφερ των απορριμάτων» και είναι μια από τις 13 φωτογραφίες που επικράτησαν ανάμεσα στις 50.000 φωτογραφίες του διαγωνισμού για το βραβείο του «Φωτογράφου της Άγριας Φύσης». Ο διαγωνισμός διεξάγεται από το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Διαβάστε επίσης: Τόνοι πετρελαίου στη θάλασσα, νεκροί και τραυματίες. Μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στην Ελλάδα.