Πώς ορίζουν την ομορφιά οι τυφλοί. Το βίντεο που δείχνει ότι η ομορφιά υπάρχει παντού (viral)
Οι περισσότεροι ορίζουμε την ομορφιά με βάση αυτό που βλέπουμε. Όταν όμως, κάποιος δεν μπορεί να δει;
Τότε υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι.
Αυτό δείχνει βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και έγινε viral με περισσότερες από 2 εκατομμύρια προβολές.
Οι τυφλοί ορίζουν την ομορφιά με βάση τις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Ο ήχος των πουλιών το πρωί, η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας των ανθρώπων, η μυρωδιά από φρεσκοψημένα μπισκότα, το κρύο αεράκι, ο ήχος της θάλασσας, η αλήθεια, το ενδιαφέρον για τους άλλους, αλλά κυρίως η ευτυχία είναι όσα οι τυφλοί θεωρούν όμορφα.
Οι τυφλοί δεν επηρεάζονται από τα πρότυπα ομορφιάς που επικρατούν.
«Η απώλεια της όρασης μου ήταν ευλογία για μένα. Δεν ενδιαφέρομαι για την εθνικότητα, το ύψος ή το βάρος των άλλων. Κάποιος είναι όμορφος γιατί είναι αληθινός στο εαυτό του» ανέφερε ένας από τους τυφλούς που μίλησαν στο βίντεο.
«Δεν χρειάζομαι τα μάτια μου για να καταλάβω τι είναι όμορφο. Αυτό είναι ομορφιά για μένα».
Έχει διαπιστωθεί ότι οι τυφλοί έχουν περισσότερο ανεπτυγμένες τις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, ο εγκέφαλος όσων γεννιούνται τυφλοί ή εκείνων που έχασαν την όρασή τους έως την ηλικία των τριών ετών, δημιουργεί νέες νευρωνικές συνδέσεις, για να αναπληρώσει την απουσία των οπτικών ερεθισμάτων. Έτσι, η αίσθηση της ακοής, της όσφρησης και της αφής βελτιώνεται και οξύνονται οι νοητικές λειτουργίες, όπως η μνήμη και η γλώσσα.
Σύμφωνα με μετρήσεις, υπάρχουν 36 εκατομμύρια τυφλοί και 217 εκατομμύρια άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή απώλεια όρασης παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι το μέγεθος του πληθυσμού τους σχεδόν θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.
«Ακόμη και στην περίπτωση των 100% τυφλών, ο εγκέφαλος αναπροσαρμόζει τις νευρωνικές συνδέσεις του με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, ώστε να μπορεί να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον με πιο αποτελεσματικό τρόπο, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων τη χρήση της ακοής, της αφής και της γλώσσας»
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:
Διαβάστε επίσης: Οι άνθρωποι που αγαπάνε όλο τον κόσμο. Η γενετική διαταραχή που θεωρείται αντίθετο του αυτισμού