Βρέθηκαν κομμάτια πλαστικού στο πόσιμο νερό. Περισσότερο από το 80% του νερού σε όλο τον κόσμο είναι μολυσμένο
Περισσότερο από το 80% του πόσιμου νερού σε όλο τον κόσμο, έχει μολυνθεί με μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Συνθετικές ίνες από ρούχα, θραύσματα από ελαστικά, πλαστικά και γενικότερα μη βιοδιασπώμενα υλικά εντοπίστηκαν στο νερό της βρύσης.
Τα μικροπλαστικά έχουν τόσο μικρό μέγεθος που μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό, χωρίς να γίνουν αντιληπτά.
«Είναι τόσο μικρά που μπορούν να διεισδύσουν στα κύτταρα ή ακόμη και στα όργανα»ανέφερε η καθηγήτρια του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας Dr Anne Marie Mahon.
Τα στοιχεία για την επίδραση των μικροπλαστικών στην υγεία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Προηγούμενη έρευνα σε ζώα έδειξε ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και ορμονικές διαταραχές. Όμως, χρειάζεται να συνεχιστεί η έρευνα.
Τα μικροπλαστικά έχουν τοξικά χημικά και βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια εισέρχονται στα όργανα των ζώων και μέσω της τροφικής αλυσίδας μπορούν να μεταφερθούν στον άνθρωπο.
Υπάρχει πιθανότητα ακόμη και να γίνει εισπνοή μικροπλαστικών από τον αέρα.
«Εάν εισπνέσουμε μικροπλαστικά, υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθούν χημικές ουσίες στα πνευμόνια ή ακόμη και στο αίμα».
Εκτιμάται ότι στο Παρίσι 3 με 10 τόνους πλαστικών μικροϊνών απελευθερώνονται στο αέρα κάθε χρόνο.
Απλές καθημερινές δραστηριότητες επιβαρύνουν την κατάσταση. Περισσότερες από 700.000 πλαστικές ίνες από συνθετικά ρούχα μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα με κάθε πλύσιμό τους.
«Οι άνθρωποι, ο αέρας, το νερό και το έδαφος συνδέονται μεταξύ τους. Έτσι όταν μολύνεται κάποιο από αυτά, επηρεάζει και όλα τα υπόλοιπα», εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέα Υόρκης Sherri Mason.
Τα περισσότερα δίκτυα ύδρευσης δεν μπορούν να φιλτράρουν αποτελεσματικά το νερό. Τα μικροπλαστικά έχουν διάφορα μεγέθη και έτσι, τα μικρότερα περνάνε από τα φίλτρα ανεμπόδιστα.
Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται ετησίως και μόνο το 20% ανακυκλώνεται.
«Γεμίζουμε τον πλανήτη με πλαστικό και θα είναι τρομερές οι συνέπειες στο περιβάλλον που θα μάθουμε όταν είναι πολύ αργά για να διορθωθούν», ανέφερε ο καθηγητής Roland Geyer, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι οποίοι εξέτασαν 159 διαφορετικά δείγματα νερού από χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική βρίσκεται στην κορυφή, με το ποσοστό της μόλυνσης να φτάνει το 94%, ενώ τα ευρωπαϊκά έθνη συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, είχαν το χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης, καθώς έφτανε το 72%.
Με πληροφορίες από theguardian.com , time, dailymail
Διαβάστε επίσης: Το νερό που δεν πίνεται αλλά… τρώγεται. «Θα σημάνει το τέλος των πλαστικών μπουκαλιών» λένε οι επιστήμονες (video)