Ποιοι παράγοντες χειροτερεύουν τις ρυτίδες και απλές συμβουλές για να τους αποφύγετε
Οι ρυτίδες εμφανίζονται ως λεπτές γραμμές ή αυλακώσεις, κυρίως στο πρόσωπο, γύρω από τα μάτια, στα μπράτσα και στα χέρια.
Είναι αποτέλεσμα της φυσική διαδικασίας της γήρανσης, που όμως ενισχύεται από την ηλιακή ακτινοβολία.
Άλλοι παράγοντες που προωθούν τον σχηματισμό ρυτίδων, είναι το κάπνισμα που αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, προκαλώντας πρόωρη γήρανση και ο καθιστικός τρόπος ζωής, που μειώνει την παροχή οξυγόνου στο δέρμα.
Η αυξομείωση του σωματικού βάρους, επηρεάζει τη σφριγηλότητα του δέρματος και το κάνει χαλαρό.
Πρόωρη γήρανση του δέρματος, προκαλείται και από την ανθυγιεινή διατροφή, που περιέχει λιπαρά και ζάχαρη.
Υπάρχει και ο κίνδυνος εμφάνισης ρυτίδων που σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες, δηλαδή τους ρύπους της ατμόσφαιρας που καταστρέφουν τη βιταμίνη Ε, τον «προστάτη» του δέρματος.
Μπορεί βέβαια οι ρυτίδες να εξαρτώνται από γενετικά αίτια, να είναι κληρονομικές.
Πρόληψη
Στάση ύπνου: Ορισμένες στάσεις ύπνου, σχηματίζουν ελαφριές γραμμές, που δεν εξαφανίζονται αμέσως.
Η επαναλαμβανόμενη δημιουργία αυτών των γραμμών, μπορεί να τις κάνει μόνιμες με το πέρασμα των χρόνων.
Η ασφαλέστερη στάση ύπνου είναι ανάσκελα, καθώς κανένα σημείο του προσώπου δεν ακουμπάει στο μαξιλάρι.
Ενυδάτωση: Το συχνό πλύσιμο του προσώπου προκαλεί αφυδάτωση, γιατί απομακρύνει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας.
Όταν το πρόσωπο είναι αφυδατωμένο, δεν υπάρχει προστασία κατά των ρυτίδων.
Οι δερματολόγοι αναφέρουν, ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται ενυδατικές κρέμες προσώπου, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος.
Εκφράσεις προσώπου: Οι εκφράσεις προσώπου που γίνονται καθημερινά, μπορεί με τον καιρό να χαραχτούν στο πρόσωπο.
Οι μυς υπερλειτουργούν σχηματίζοντας αυλάκια κάτω από το δέρμα, τα οποία αταδιακά παίρνουν τη μορφή ρυτίδας.
Ψάρια: Ψάρια όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα, που τρέφουν, αναδομούν και συμβάλλουν στην υγεία της επιδερμίδας.
Διαβάστε επίσης: Πώς πρέπει να αλλάζει η διατροφή αναλόγως την ηλικία.Τι πρέπει να τρώμε από τα 20 έως τα 70