Γιατί η νικοτίνη γίνεται εθιστική; Ποια λαχανικά καθαρίζουν τον οργανισμό και βοηθούν στην απεξάρτηση
Η νικοτίνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον καπνό και σε πολύ μικρότερες ποσότητες στα λαχανικά, όπως η ντομάτα, η πατάτα και η μελιτζάνα.
Το τσιγάρο είναι εθιστικό εξαιτίας της νικοτίνης. Σε μικρές ποσότητες είναι ισχυρό διεγερτικό και αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση.
Προκαλεί επίσης, ζάλη, ναυτία και κόβει την όρεξη.
Μόνο το 20% των καπνιστών καταφέρνουν να αντισταθούν στην εθιστική λειτουργία της νικοτίνης και να κόψουν με την πρώτη προσπάθεια το κάπνισμα.
Οι περισσότεροι καπνιστές συνεχίζουν να εκθέτουν τον εαυτό τους στις επικίνδυνες τοξικές ουσίες του τσιγάρου, γιατί είναι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη.
Όταν η νικοτίνη εισπνέεται μέσω του καπνού, μεταφέρεται στους πνεύμονες και απορροφάται γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος, φτάνοντας στον εγκέφαλο σε δέκα δευτερόλεπτα. Η νικοτίνη προκαλεί την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που είναι γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας. Έτσι, ο εγκέφαλος συνηθίζει και επιζητά συνεχώς δόσεις νικοτίνης.
Όταν κάποιος προσπαθήσει να κόψει το τσιγάρο, παρουσιάζει συμπτώματα στέρησης. Πολλοί υποφέρουν από πονοκεφάλους, νευρικότητα, δυσκολία να κοιμηθούν, αλλά και αλλαγές στη διάθεση. Όλο το σώμα μπαίνει στη διαδικασία αποτοξίνωσης. Για να απομακρυνθεί η νικοτίνη από τον οργανισμό χρειάζεται αρκετός χρόνος.
Σύμφωνα με έρευνες, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενεργοποιούν τον οργανισμό και απομακρύνουν τη νικοτίνη πιο γρήγορα.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου στο Μπάφαλο εξέτασαν τις συνήθειες 1000 καπνιστών για ένα χρόνο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά και φρούτα κάπνιζαν 3 φορές λιγότερο από τους υπολοίπους.
Η σωστή διατροφή και η αλλαγή του τρόπου ζωής των καπνιστών μπορεί να τους βοηθήσει καθοριστικά.
Διατροφολόγοι προτείνουν τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση της με φυσικό τρόπο.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β5 και C, που μειώνονται από το κάπνισμα. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και προστατεύει τους πνεύμονες από τοξίνες.
Πορτοκάλια και Ακτινίδια
Παρόμοια δράση έχουν τα ακτινίδια και τα πορτοκάλια, καθώς αναπληρώνουν τη χαμένη βιταμίνη C των καπνιστών. Μειώνουν επίσης, τη νευρικότητα που προκαλείται, όταν κάποιος θέλει απεγνωσμένα να καπνίσει.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φολικό οξύ. Το φολικό οξύ επηρεάζει θετικά τη διάθεση, με αποτέλεσμα ο οργανισμός δεν επιζητά τη νικοτίνη για να νιώσει καλύτερα. Διατροφολόγοι λένε ότι το σπανάκι κάνει τη γεύση του καπνού αποκρουστική.
Καρότα
Η μείωση της βιταμίνης Α και C από το κάπνισμα επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα, την κυκλοφορία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση καρότου, έστω και σε χυμό, αναπληρώνει τις χαμένες βιταμίνες και ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Ρόδι
Το κάπνισμα αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση και μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Το εκχύλισμα ροδιού, ρίχνει τις υψηλές τιμές της πίεσης, γι’ αυτό και οι γιατροί το συνιστούν σε ασθενείς με υπέρταση.
Με πληροφορίες livestrong, healthyfoodplace,healthypanda
Διαβάστε επίσης: Ποια τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία λήξης και ποια δεν λήγουν ποτέ