Το σβήσιμο των κεριών μιας τούρτας αυξάνει τα βακτήρια μέχρι 1400%. Τι λένε οι επιστήμονες

2400

Πάρτι γενεθλίων χωρίς τούρτα δεν γίνεται.
Οι καλεσμένοι συγκεντρώνονται γύρω από τον εορτάζοντα, ο οποίος «στοχεύει» στα αναμμένα κεριά και φυσά με δύναμη για να τα σβήσει όλα με τη μία.
Και όμως, αυτή η παράδοση «κρύβει» κινδύνους για την υγεία.
Νέα έρευνα δείχνει ότι το σβήσιμο των κεριών αυξάνει τη συγκέντρωση βακτηρίων στην επιφάνεια της τούρτας κατά 1.400%.
Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Κλέμσον της Νότιας Καρολίνα, με τη βοήθεια φοιτητών του, κατάφερε να αναπαραστήσει τις συνθήκες που θα υπήρχαν σε ένα πάρτι γενεθλίων και να μετρήσει τη συγκέντρωση βακτηρίων.
Οι συμμετέχοντες μαζεύτηκαν σε έναν μικρό χώρο και έφαγαν πίτσα, όπως θα γινόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες σε ένα πάρτι, για να παραχθεί σάλιο.
Στην θέση της τούρτας, τοποθέτησαν μια μακέτα από ειδικά σχεδιασμένα υλικά, με κεριά τοποθετημένα στην κορυφή.
Στην συνέχεια έσβησαν τα κεράκια και επανέλαβαν το πείραμα τρεις φορές, σε ξεχωριστές ημέρες και με διαφορετικά άτομα κάθε φορά.
Μετά την ανάλυση των δειγμάτων οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η συγκέντρωση μικροοργανισμών αυξήθηκε 14 φορές κατά μέσο όρο.
Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις, η συγκέντρωση αυξήθηκε κατά 120 φορές.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι κάποιοι άνθρωποι μεταφέρουν περισσότερα βακτήρια από άλλους.

Αν και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα βακτήρια είναι μέρος της καθημερινής ζωής.
Το ανθρώπινο στόμα είναι γεμάτο από βακτήρια και τα περισσότερα από αυτά δεν είναι επιβλαβή.
Ακόμα και μικρόβια που είναι δυνητικά επικίνδυνα όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, δεν βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις ώστε να κάνουν κακό.
Επομένως
δεν είναι αρκετά για να αρρωστήσουν τα άτομα που θα φάνε από την τούρτα, αλλά αν κάποιος είναι άρρωστος, τότε υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να κολλήσουν οι καλεσμένοι.
Οπότε την επόμενη φορά που θα σας προσφέρουν ένα κομμάτι τούρτα, φάτε άφοβα.
Η αλήθεια είναι ότι από τούρτα δεν έπαθε κανένας τίποτα.

 

Διαβάστε επίσης: «Το σφουγγαράκι της κουζίνας είναι πιο βρώμικο και από το καπάκι της τουαλέτας». Πότε πρέπει αν το αλλάζουμε;