Το φρούτο που απαγορεύθηκε η διακίνησή του σε αεροπλάνα, ξενοδοχεία και ΜΜΜ, επειδή βρωμάει. Κι όμως κοστίζει ως 140 ευρώ το ένα
Πριν μερικά χρόνια, σημειώθηκε ένα περίεργο περιστατικό σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας Lion Air, από την πόλη Μεντάν της Ινδονησίας, με προορισμό την Τζακάρτα.
Οι επιβάτες κάθισαν στις θέσεις του αεροπλάνου και ετοιμάζονταν για απογείωση, όταν άρχισαν να παραπονιούνται και να απαιτούν από τις αεροσυνοδούς, να ανοίξουν τις πόρτες για να βγουν έξω.
Αιτία της αναστάτωσης ήταν το φρούτο ντούριαν, που ένας επιβάτης μετέφερε στη χειραποσκευή του και η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη.
Η αναχώρηση της πτήσης είχε μία ώρα καθυστέρηση, μέχρι να απομακρυνθεί το βρωμερό φρούτο και 10 από τους επιβάτες ακύρωσαν την πτήση τους, γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν τη μυρωδιά, που είχε κυριαρχήσει στην καμπίνα του αεροσκάφους.
Οι επιβάτες είπαν ότι η μυρωδιά του ήταν όμοια με εκείνη που έχουν τα σάπια τρόφιμα ή οι βόθροι.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, απαγορεύτηκε με νόμο, η είσοδος και μεταφορά του ντούριαν σε αεροπλάνα, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία.
Το ντούριαν είναι το ακριβότερο φρούτο στον κόσμο.
Το τεμάχιο, πωλείται από 60 μέχρι 140 ευρώ, καθώς η γεύση του είναι απολαυστική και έχει μέγεθος πεπονιού.
Μόλις το φρούτο κυκλοφορήσει στην αγορά γίνεται ανάρπαστο, γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν κράτηση και να προπληρώσουν με μετρητά.
Υπάρχουν 30 ποικιλίες, με την kan yao να είναι η σπανιότερη και ακριβότερη.
Λάτρεις του φρούτου είναι οι Κινέζοι, οι Ταϊλανδοί, οι Μαλαισιανοί και οι Ιάπωνες, ενώ οι Ασιάτες συνηθίζουν να προσφέρουν το ντούριαν ως δώρο στους εργοδότες τους.
Η αποκρουστική μυρωδιά του, οφείλεται στο θείο που περιέχει, όμως έχει πολύ νόστιμη γεύση.
Τον 19ο αιώνα, φυσιοδίφης της εποχής, περιέγραψε το εσωτερικό του φρούτου, ως «πλούσια κρέμα με άρωμα αμυγδάλου».
Έχει καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ασία (Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες), το ύψος του δέντρου φτάνει τα 50 μέτρα, ο καρπός είναι κίτρινοπράσινος και αγκαθωτός. Φυσικά δεν είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη λόγω της δυσωσμίας, την οποία οι ασιάτες αντέχουν και τελικά απολαμβάνουν τη γεύση του.
Οφέλη του τροπικού φρούτου
Ειδικοί που μελέτησαν τις ιδιότητες του ντούριαν, πιστεύουν ότι λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, του άγχους και παράλληλα καθαρίζουν το αίμα, λειτουργώντας σαν φίλτρο.
Επίσης, αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η μνήμη.
Οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στο κρεμώδες εσωτερικό του, δυναμώνουν τους μυς, οι ίνες βοηθούν στη χώνεψη και οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια.
Το θείο, που δίνει την άσχημη μυρωδιά, ανήκει στα αμινοξέα, που σε συνδυασμό με το ποττάσιο, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των νεύρων.
Ακόμη, θεωρείται ο «βασιλιάς» των αφροδισιακών τροφών, καθώς εκτοξεύει τη λίμπιντο.
Δείτε το βίντεο για το ντούριαν από το National Geographic
Διαβάστε επίσης: Ρόδι. Εκτός από το αδυνάτισμα, αντιμετωπίζει τη στυτική δυσλειτουργία αλλά είναι επικίνδυνο μαζί με βιάγκρα.