Κυνηγός σκότωσε τον γιο του Cecil, του εμβληματικού λιονταριού της Ζιμπάμπουε που είχαν γδάρει και αποκεφαλίσει πριν 2 χρόνια
Το 2015 η είδηση ότι γιατρός σκότωσε, έγδαρε και αποκεφάλισε το εμβληματικό λιοντάρι Cecil της Ζιμπάμπουε είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του κόσμου παγκοσμίως.
Δυο χρόνια αργότερα, ένας άλλος κυνηγός και επίσης γιατρός ο Robert Cooke σκότωσε τον γιο του Cecil, Xanda, γεγονός που δείχνει ότι το κυνήγι λιονταριών δεν έχει τέλος.
Ο Xanda ήταν 6 ετών και είχε ήδη αποκτήσει πολλά μικρά. Κανείς όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι για τον θάνατό του. Ο Xanda συνήθιζε να βγαίνει εκτός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Ηwange και ήταν ήδη 6 ετών, κάτι που καθιστά νόμιμη την πράξη του επαγγελματία κυνηγού. Ο Cooke αφού σκότωσε το λιοντάρι, επέστρεψε στους υπεύθυνους το κολάρο, που του είχαν βάλει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για ερευνητικούς λόγους.
«Του βάλαμε κολάρο τον προηγούμενο Οκτώβρη. Τον παρακολουθούσαμε καθημερινά. Αυτός και η αγέλη του περνούσαν πολλές ώρες εκτός πάρκου το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε στην Telegraph ο Andrew Loveridge από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
“Ο Richard Cooke είναι ένας από τους «καλούς» τύπους. Έχει ήθος γιατί επέστρεψε το κολάρο του λιονταριού και επικοινώνησε μαζί μας για να αναφέρει τι έγινε. Το κυνήγι του ήταν νόμιμο και ο Xanda ήταν άνω των 6 ετών, άρα δεν παραβίασε τους κανονισμούς»
Φημολογείται ότι οι κυνηγοί πληρώνουν χιλιάδες ευρώ στο προσωπικό του Πάρκου για να τους επιτρέψουν να προχωρήσουν στη θανατηφόρα καταδίωξη.
Δυο χρόνια πριν, ο οδοντίατρος Walter James Palmer πλήρωσε 50.000 δολάρια για να σκοτώσει τον 13χρονο Cecil, τον πατέρα του Xanda.
Ο Palmer χρησιμοποίησε ένα κομμάτι κρέας για να προσελκύσει το ζώο εκτός του πάρκου και αφού το τραυμάτισε με βέλος, το πυροβόλησε, του έγδαρε το δέρμα και το αποκεφάλισε. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει τη δημόσια κατακραυγή. Ο κυνηγός κρύφτηκε για ένα
Σύμφωνα με στοιχεία του National Geographic, τα λιοντάρια έχουν μειωθεί αισθητά στην άγρια φύση. Από τα 200.000 λιοντάρια που υπήρχαν στην Αφρική πριν ένα αιώνα, τώρα υπολογίζονται στα 20.000.
Διαβάστε επίσης: Το νησί που μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αχρωματοψία. Τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα και υποφέρουν από το φως του ήλιου