Γιατί οι γιατροί λένε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μπατονέτες. Η λοίμωξη που ονομάστηκε το «αυτί του κολυμβητή»
Οι κολυμβητές του καλοκαιρινούς μήνες κινδυνεύουν από το λεγόμενο “αυτί του κολυμβητή”.
Πρόκειται για λοίμωξη που εμφανίζεται στο δέρμα που καλύπτει τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού.
Αρχίζει συνήθως ήπια, με μέτρια φαγούρα και ερυθρότητα και στη συνέχεια μπορεί να δημιουργήσει έντονη φλεγμονή και ενδεχομένως να βλάψει και την ακοή.
Πάρα το ονομά της, η πάθηση δεν αφορά μόνο όσους κολυμπούν.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβεί στον καθένα, ακόμα και εξαιτίας του νερού που πέφτει στο αυτί στο ντουζ ή λόγω του καθαρισμού με μπατονέτα.
Αίτια
Το «αυτί του κολυμβητή», ή εξωτερική ωτίτιδα όπως είναι η επιστημονική ονομασία, συμβαίνει συνήθως όταν το νερό παγιδευτεί μέσα στο αυτί.
Αυτό επιτρέπει σε βακτήρια και μύκητες να πολλαπλασιαστούν προκαλώντας μόλυνση, εξηγεί η ωτορινολαρυγγολόγος Ileana Showalter, από το Mercy Medical Center στη Βαλτιμόρη.
Μπορεί επίσης να οφείλεται σε τραυματισμό του δέρματος του ακουστικού πόρου στην προσπάθεια καθαρισμού του αφτιού με μπατονέτα.
Τα άτομα με υπερβολικό κερί ή το χρόνιο δερματικό έκζεμα, έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας.
Συμπτώματα
Καθώς η μόλυνση εξελίσσεται, προκαλείται έντονος πόνος, λέει ο Δρ. Derek Lam, ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Συχνά ο ασθενής νιώθει το αυτί του βουλωμένο και ένα αίσθημα πληρότητας, ενώ μερικές φορές οι λεμφαδένες γύρω από αυτί ή στον τράχηλο μπορεί να εμφανίσουν επώδυνη διόγκωση.
Σε ακραίες περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να διογκωθεί και να κλείσει πάνω από το αυτί, οδηγώντας σε απώλεια ακοής.
Η ακοή επανέρχεται μετά από τη θεραπεία της λοίμωξης.
Θεραπεία
Είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό, αμέσως μόλις παρατηρήσει κανείς τα πρώτα συμπτώματα.
Πέρα από την κλινική εξέταση, ο γιατρός μπορεί να πάρει δείγμα από το αυτί.
Η θεραπεία περιλαμβάνει αυστηρή αποφυγή του νερού στο αφτί για πέντε, επτά ημέρες, ενστάλαξη ωτικών αντιβιοτικών σταγόνων εμποτισμένων με κορτιζόνη και αναλγητική αγωγή.
Πρόληψη
Προκειμένου να προλάβει κανείς το “αυτί του κολυμβητή”, οι συστάσεις των ειδικών ωτορινολαρυγγολόγων είναι οι ακόλουθες:
-Διατηρείται τα αυτιά στεγνά. Καλό είναι να τα καθαρίζετε με την πετσέτα μετά το μπάνιο
-Μην αφήνετε το σαμπουάν να μπει στον έξω ακουστικό πόρο κατά το λούσιμο των μαλλιών. Αυτό επιτυγχάνεται τοποθετώντας ένα κομμάτι βαμβάκι, το οποίο επικαλύπτεται με ένα στρώμα βαζελίνη.
-Μην καθαρίζετε τα αυτιά με μπατονέτες. Μπορεί να γρατζουνίσει, να ερεθίσει το δέρμα του πόρου ή να σπρώξει κερί ή σκόνη βαθύτερα στον ακουστικό πόρο.
– Όταν κολυμπάτε προσπαθήστε να κρατάτε τα αυτιά στεγνά.
Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένα σκουφάκι κολύμβησης που καλύπτει τα αυτιά. Επίσης η χρήση ωτοασπίδων από σιλικόνη μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Διαβάστε επίσης: «Μην ξαναγεμίζετε τα πλαστικά μπουκάλια με νερό γιατί μετά τη χρήση αναπτύσσονται βακτήρια» λένε οι γιατροί