Ποιο είναι το ιδανικό χαμόγελο και τι ρόλο παίζει η συμμετρία του προσώπου;
Το χαμόγελο παίζει σημαντικό ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Εκφράζει θετικά συναισθήματα, κάνει τον άλλον να νιώσει οικειότητα και χτίζει κοινωνικούς δεσμούς.
Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, ούτε η «Τζοκόντα» αλλά ούτε και η Τζούλια Ρόμπερτς χαμογελούν τέλεια.
Το χαμόγελο της Αμερικανίδας πρωταγωνίστριας του «Pretty Woman», θα μπορούσε να θεωρηθεί το σήμα κατατεθέν της.
Όμως το μυστικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι μόνο τα λευκά δόντια.
Παλιότερη έρευνα είχε δείξει ότι, το όμορφο χαμόγελο εξαρτάται από τη συμμετρία του προσώπου.
Αμερικανοί επιστήμονες φαίνεται ότι, ανακάλυψαν τη μυστική συνταγή για το “επιτυχημένο” χαμόγελο.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «PLoS ONE», το πλατύ χαμόγελο μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα για τις κοινωνικές συναναστροφές.
Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, εξέτασε τις αντιδράσεις 802 εθελοντών σε μια σειρά τρισδιάστατων προσώπων, που είχαν δημιουργηθεί από υπολογιστή, με διάφορα χαμόγελα.
Κάθε έκφραση τροποποιήθηκε, αλλάζοντας την γωνία στόματος, την ορατότητα των δοντιών, το εύρος των χαμόγελου, καθώς και τη συμμετρία του.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα χαμόγελα με βάση την αποτελεσματικότητα, την ειλικρίνεια, την ευχαρίστηση και την συναισθηματική πρόθεση.
Ως πιο «επιτυχημένα» χαμόγελα αξιολογήθηκαν εκείνα που είχαν μια «ισορροπία» δοντιών, γωνίας στόματος και έκτασης χαμόγελου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, στα «σωστά» χαμόγελα η γωνία χειλιών είναι 13 – 17 μοίρες και το πλάτος του χαμόγελου ήταν ίσο με το 33 – 62% της απόστασης που χωρίζει τις κόρες των ματιών.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ναθάνιελ Χέλγουιγκ, επεσήμανε ότι, η ικανότητα μεταφοράς συναισθηματικών καταστάσεων, μέσα από την έκφραση του προσώπου, είναι μία βασική πτυχή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της μη λεκτικής επικοινωνίας.
«Το χαμόγελο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να χαμογελάσουν, έχουν την τάση να εμφανίσουν κατάθλιψη», είπε χαρακτηριστικά.
“Αυτά τα ευρήματα, έχουν ευρείες εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως χειρουργική επέμβαση αναζωογόνησης προσώπου, αποκατάσταση, γραφικά υπολογιστών και ψυχολογία”, κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Το «Σύνδρομο του Πίτερ Παν». Η ψυχολογία του «αιώνιου παιδιού» που δεν θέλει να μεγαλώσει