Σύκο. Το super food του καλοκαιριού που λειτουργεί ως αφροδισιακό και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
Η συκιά είναι οπωροφόρο δέντρο, που ανήκει στην οικογένεια των μορεοειδών, όπως και η μουριά.
Το σύκο είναι ο καρπός του δέντρου, που θεωρείται το super-food του καλοκαιριού, λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας και των βιταμινών που περιέχει.
Υπάρχουν 29 ποικιλίες σύκου, αλλά σπάνια αναφέρονται, γιατί συνήθως οι παραγωγοί τα χωρίζουν ανάλογα με το χρώμα τους, που μπορεί να είναι πράσινο, σκούρο καφέ, βυσσινί.
Η καλλιέργεια της συκιάς άρχισε στην Αίγυπτο, από όπου μεταφέρθηκε μέσω του εμπορίου στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τον 9ο αιώνα π.Χ.
Σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή σύκου γίνεται στην Καλιφόρνια, μετά ακολουθούν η Τουρκία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Ωστόσο, οι πρώτες αναφορές για το δέντρο γίνονται στη Βίβλο και σε άλλα αρχαία κείμενα, καθώς φημολογείται ότι υπήρχε στον κήπο της Εδέμ και με τα φύλλα του οι πρωτόπλαστοι, κάλυπταν τα γυμνά κορμιά τους.
Ακόμη, στο παρελθόν πολλοί ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από το δέντρο δημιουργώντας έργα, στα οποία αποτυπώνονται γυναίκες και άνδρες να κρύβουν τα γεννητικά τους όργανα με «φύλλα συκής».
Τα οφέλη στην υγεία
Το σύκο, πέρα από τη γλυκιά γεύση και το ευχάριστο άρωμα, ενισχύει την υγεία του οργανισμού και τον προστατεύει από παθήσεις.
Αρτηριακή πίεση
Το σύκο είναι πλούσιο σε κάλιο, που βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως και η μπανάνα.
Είναι ιδανική τροφή για όσους έχουν υπέρταση, είτε είναι φρέσκο, είτε αποξηραμένο.
Δυσκοιλιότητα
Ο καρπός της συκιάς, είναι η λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, καθώς δρα σαν ήπιο καθαρτικό.
Σύμφωνα με μελέτες, η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα, είναι τρία μεσαίου μεγέθους σύκα.
Αδυνάτισμα
Το σύκο περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς επιβραδύνουν την πέψη, προκαλώντας κορεσμό.
Καρδιακές παθήσεις
Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα, φράζοντας τις αρτηρίες.
Η κατανάλωση του φρούτου, μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, αποτρέποντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Καρκίνος του μαστού
Οι φυτικές ίνες του σύκου, μειώνουν κατά 35% την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.
Αντιδιαβητική δράση
Τα φύλλα της συκιάς έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να αναπληρώσουν μέρος της ποσότητας ινσουλίνης, που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων.
Αυτό επιτυγχάνεται, αν ο διαβητικός, βράσει τα φύλλα και πιει το εκχύλισμα.
Πυκνότητα οστών
Στα σύκα περιέχεται μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, που δυναμώνει τα οστά και μειώνει το κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Σεξουαλική ζωή
Τα σύκα λειτουργούν ως αφροδισιακά και αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία.
Είναι επίσης, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που θωρακίζουν τον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Πονόλαιμος
Η κολλώδης ουσία του σύκου, μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.
Διαβάστε επίσης:Μούσμουλο. Το φρούτο που βοηθάει στο αδυνάτισμα, βελτιώνει την όραση και καταπολεμά τον καρκίνο