Ποιους μήνες αυξάνονται τα διαζύγια; Τι ρόλο παίζουν οι διακοπές στο χωρισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς
Το τέλος των διακοπών φαίνεται ότι φέρνει “κρίση” στον γάμο, καθώς ο Μάρτιος και ο Αύγουστος, είναι οι μήνες που καταγράφονται τα περισσότερα διαζύγια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ανέλυσαν τις αιτήσεις διαζυγίων που είχαν κατατεθεί στην Πολιτεία, από το 2001 έως το 2015.
Διαπίστωσαν ότι, κατά τους μήνες Μάρτιο και Αύγουστο, υπήρχε μια σταθερή αύξηση στην κατάθεση διαζυγίων ετησίως.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι, τα ζευγάρια δεν προβαίνουν σε διαζύγιο, κατά τις χειμερινές διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς θεωρούνται “ιερές” για την οικογένεια.
Επίσης, είναι περίοδος που συνήθως το ζευγάρι παίρνει άδεια από την δουλειά, οπότε είναι ευκαιρία για συζήτηση, χαλάρωση και επίλυση των διαφορών.
«Ο περισσότερος κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες από τις διακοπές, παρά τις απογοητεύσεις που μπορεί να είχε βιώσει, από τον σύντροφό του επί χρόνια ολόκληρα», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Τζούλι Μπράινς.
«Οι διακοπές αποτελούν ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για μετάβαση σε μια νέα φάση στη ζωή μας.
Δυστυχώς όμως, συχνά δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες αυτές.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποτελέσουν περίοδο άγχους και συναισθηματικής φόρτισης, που για μερικούς αποτυχημένους γάμους, μπορεί να είναι το τελευταίο άχυρο», προσθέτει.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ζευγάρια χρειάζονται μερικούς μήνες, για να βρουν το δικηγόρο, τα χρήματα και το θάρρος για να υποβάλουν αίτηση για διαζύγιο.
Για αυτό υπάρχει το χρονικό χάσμα, μεταξύ των Χριστουγέννων και της πρώτης καταγεγραμμένης αύξησης διαζυγίων τον Μάρτιο.
Το ίδιο ισχύει και για τον Αύγουστο, που έρχεται αμέσως μετά τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών και πριν από το άνοιγμα των σχολείων των παιδιών.
Η επικεφαλής της μελέτης υποστηρίζει ότι, η άνοιξη είναι η περίοδος υλοποίησης μεγάλων αποφάσεων.
Οι μεγαλύτερες μέρες και η εντονότερη ηλιοφάνεια, οδηγούν στην υλοποίηση στόχων, κάνοντας τις σκέψεις πράξεις.
Αυτός μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας, που οδηγεί τα ζευγάρια στην λήψη της απόφασης να ζήσουν χωριστά.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των Αμερικανών ειδικών, παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν να αναλύουν στοιχεία και από άλλες πολιτείες των Η.Π.Α, για να διαπιστώσουν εάν τα ευρήματά τους, ισχύουν σε μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος.
Μέχρι στιγμής, έχουν εξετάσει το Οχάιο, τη Μινεσότα, τη Φλώριντα και την Αριζόνα.
Παρά τις διαφορές στις δημογραφικές και οικονομικές συνθήκες σε αυτά τα κράτη, λένε ότι το εποχιακό μοτίβο διαζυγίου, «είναι λίγο πολύ το ίδιο».
Διαβάστε επίσης: Πώς πρέπει να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πώς να τα καθησυχάσουν;