Γιατί η αγαπημένη μουσική της εφηβείας δεν διαγράφεται ποτέ από τη μνήμη;

6520

Σύμφωνα με ψυχολόγους, η μουσική που κάποιος άκουγε στην εφηβεία, αποτυπώνεται στη μνήμη και έχει μεγάλη επιρροή στα συναισθήματά του, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια. Δημιουργείται ένα ιδιαίτερο δέσιμο, έστω και αν με την πάροδο των χρόνων, άλλαξαν οι μουσικές προτιμήσεις.

Έρευνα του Νευρολογικού Ινστιτούτου του Μόντρεαλ έδειξε ότι, στο άκουσμα αγαπημένου τραγουδιού, ενεργοποιούνται τέσσερις νευροδιασπάστες.
Η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες, που βελτιώνουν τη διάθεση και προκαλούν το αίσθημα της ευτυχίας.

Στην εφηβεία όμως, η νευρολογική διαδικασία είναι πιο έντονη, εξαιτίας των αυξημένων ορμονών.
Έτσι, δημιουργείται ισχυρή ψυχική σύνδεση με τα τραγούδια και αποτυπώνονται καλύτερα στη μνήμη του εφήβου.

Σύμφωνα με το ψυχολόγο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Petr Janata, η εφηβεία χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα, επειδή το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με καταστάσεις, για πρώτη φορά στη ζωή του.
«Οι εμπειρίες που προκαλούν έντονα συναισθήματα, μετατρέπονται σε ισχυρές μνήμες, που δύσκολα κάποιος ξεχνάει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μουσική που ακούει», ανέφερε.

Στην εφηβεία αρχίζει να διαμορφώνεται το μουσικό γούστο.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι νέοι δένονται τόσο πολύ με τη μουσική που τους αρέσει και βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από αυτή.
Επίσης, το είδος που ακούν, αντικατοπτρίζει το χαρακτήρα και τις αξίες, ενώ με πολλές φορές, με βάση αυτό, διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους.
Για παράδειγμα, ένας που ακούει  heavy metal, τις περισσότερες φορές ακολουθεί το ντύσιμο και το ιδεολογικό πλαίσιο και τις αξίες, που πρεσβεύει το συγκεκριμένο είδος.

Παράλληλα, ο ψυχολόγος ανέφερε ότι, η μουσική είναι τρόπος κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς το άτομο νιώθει ότι ανήκει σε μια ομάδα.
Επίσης, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των φίλων.
«Η μουσική δημιουργεί κοινές εμπειρίες ανάμεσα στα μέλη μιας παρέας και τα φέρνει πιο κοντά. Έτσι, διαμορφώνεται ένα σημαντικό μέρος της ζωής του ατόμου, που δεν γίνεται να διαγραφεί από τη μνήμη του», εξήγησε ο Petr Janata.

Επίσης, πολλές φορές διαμορφώνουν την άποψη τους για κάποιον, με βάση τα μουσικά του γούστα. Γι’ αυτό, η μουσική είναι από τα πρώτα θέματα συζήτησης, όταν γνωρίζουν νέα άτομα.

Έρευνα του αγγλικού Πανεπιστημίου Λιντς έδειξε ότι, στην ηλικία 12-20 ετών, η προσωπικότητα του ανθρώπου παίρνει την τελική της μορφή, γι’ αυτό οι αναμνήσεις εκείνης της περιόδου είναι σημαντικές για το υπόλοιπο της ζωής του.

Διαβάστε επίσης: Γιατί «κολλάνε» τραγούδια και ρυθμοί στο μυαλό;