Ποια ελληνικά προϊόντα θεωρούνται από τις καλύτερες υπερτροφές, που θωρακίζουν τον οργανισμό
Με τη συνεργασία της Αιμιλίας Βασιλοπούλου, επίκουρης Καθηγήτριας Διαιτολογίας-Διατροφής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας
Το χαρακτηριστικό των υπερτροφών, είναι ότι περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με άλλες τροφές της ομάδας τους.
Ανάμεσα στις τροφές αυτές πλέον, έχουν ενταχθεί και πολλές ελληνικής προέλευσης, που μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Τα αμύγδαλα
Tα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β1, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο.
Μια χούφτα αμύγδαλα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες σε βιταμίνη Ε.
Είναι «σύμμαχος» για όσους κάνουν δίαιτα, τους χορτοφάγους και τους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο.
Τα φιστίκια Αιγίνης
Τα φιστίκια Αιγίνης εκτός από το γεγονός ότι θεωρούνται από τα καλύτερα παγκοσμίως λόγω γεύσης, βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης και διαθέτουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Η σταφίδα
Η κορινθιακή σταφίδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και βιταμίνες, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, εξαιτίας της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους ιδιότητας που διαθέτει.
Το δίκταμο
Το δίκταμο είναι ένας θάμνος που εκφύεται στην Κρήτη, στη οροσειρά Δίκτη.
Ονομάζεται και στομαχόχορτο, λόγω των ευεργετικών του δράσεων στα προβλήματα του στομάχου ή και σταματόχορτο, γιατί διακόπτει την αιμορραγία.
Ανακουφίζει το δέρμα από φλεγμονές και μώλωπες.
Επίσης έχει ευεργετικές επιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα και σε ήπια γαστρεντερικά προβλήματα, όταν καταναλώνεται ως αφέψημα.
Τσάι βουνού
Το ελληνικό τσάι του βουνού, φαίνεται από μελέτες να προλαμβάνει την οστεοπόρωση, ενώ επιδρά ευεργετικά σε νευρολογικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.
Ρόδι
Το ρόδι βοηθά την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καταπολεμά την αθηροσκλήρωση, τον διαβήτη τύπου 2, τις βακτηριακές λοιμώξεις, τις ουρολοιμώξεις, τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού, οδοντικές παθήσεις και εντείνει τη σεξουαλική διέγερση.
Το μέλι
Το θυμαρίσιο μέλι διαθέτει αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα σε καρκίνους του ενδομητρίου, του προστάτη και του μαστού.
Λάδι
Το ελαιόλαδο είναι ο κύριος εκπρόσωπος της παραδοσιακής κρητικής διατροφής. Έχει φανεί από έρευνες ότι, προφυλάσσει τα αγγεία και την καρδιά, ενώ μειώνει τον καρκίνο του εντέρου, του μαστού και άλλων μορφών καρκίνου.
Κρόκος Κοζάνης
Ο κρόκος Κοζάνης έχει αποδειχθεί ως εξαιρετική αφροδιασιακή τροφή, με αντικαταθλιπτική δράση.
Έχει φανεί ότι συμβάλλει στην καθυστέρηση της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ, ενώ παίζει ευεργετικό ρόλο στη προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Μαστίχα Χίου
Η μαστίχα Χίου θεραπεύει πεπτικά και γαστρικά έλκη, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών, που βάλλουν το στομάχι και το γαστρεντερικό σύστημα, όπως η Candida.
Αυγοτάραχο
Το αυγοτάραχο που παράγεται σε λιμνοθάλασσες της Ελλάδας, έχει φανεί ότι είναι υπερτροφή με αντιθρομβωτική δράση.
Αναστέλλει την συσσώρευση των αιμοπεταλίων και την πήξη του αίματος, με αποτέλεσμα την αποφυγή θρόμβων και εμφραγμάτων.
Διαβάστε επίσης:Υγιεινά σνακ για τις δύσκολες ώρες. Τροφές που ξεγελούν την πείνα και δεν βλάπτουν τον οργανισμό