Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε ζεστό τσάι ή καφέ; Τι κίνδυνος υπάρχει για την υγεία σύμφωνα με νέα έρευνα
Περίπου 25.000 φλιτζάνια τσαγιού καταναλώνονται κάθε δευτερόλεπτο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Φόρουμ Τσάι του Ντουμπάι του 2018. Πολλοί επιλέγουν να πιουν το τσάι τους, όπως και άλλα ροφήματα, σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνής Ένωσης για τον έλεγχο του καρκίνου, τα πολύ καυτά ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι έπιναν περισσότερες από δυο μεγάλες κούπες με καυτά ροφήματα την ημέρα, είχαν κατά 90% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου από όσους έπιναν μικρότερες ποσότητες ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η θερμοκρασία του τσαγιού ή του καφέ δεν πρέπει να ξεπερνά τους 60 βαθμούς.
Οι βασικές αιτίες πρόκλησης του οισοφαγικού καρκίνου είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Όμως, η μη κερδοσκοπική Αμερικανική Κοινότητα για τον Καρκίνο υποστηρίζει ότι τα καυτά ροφήματα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο, καθώς προκαλούν «μακροχρόνια βλάβη στα κύτταρα».
Ο οισοφάγος είναι ένας λεπτός σωλήνας που συνδέει το στόμα με τον στομάχι. Ο καρκίνος σε αυτό το σημείο είναι ο έβδομος συχνότερος στους άνδρες και ο δέκατος τρίτος συχνότερος στις γυναίκες.
Έχει παρατηρηθεί ότι σε χώρες όπως το Ιράν, η Ινδία και η βόρεια Κίνα, εμφανίζεται συχνότερα.
Η νέα μελέτη ανέλυσε τα στοιχεία από 50.045 άνδρες και γυναίκες από το Ιράν. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 40 έως 75 ετών, ενώ οι καθημερινές τους συνήθειες παρακολουθήθηκαν για περίπου 10 χρόνια. Έπιναν όλοι τσάι καθημερινά. Οι ερευνητές εξέτασαν τη θερμοκρασία των ροφημάτων και κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέγιστο όριο ασφαλείας είναι οι 60 βαθμοί.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι την εμφάνιση καρκίνου στον οισοφάγο σε 317 εθελοντές στο Ιράν, ενώ το 2018 καταγράφηκαν σχεδόν 500.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Farhad Islami από το Ερευνητικό Κέντρο Πεπτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης συμβουλεύει να περιμένουμε να κρυώσει το ρόφημα, πριν το καταναλώσουμε.
Ο καθηγητής Φαρμακοεπιδημιολογίας στην Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου Dr. Stephen Evans ανέφερε ότι τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουμε και με την κατανάλωση καυτού φαγητού
«Δεν νομίζω ότι έχει σημασία αν πρόκειται για φαγητό ή ρόφημα. Οτιδήποτε πολύ καυτό κι αν καταπιούμε, προκαλεί μικρό ή μεγαλύτερο τραυματισμό στον οισοφάγο. Τα τραύματα αυτά μπορεί αθροιστικά να οδηγήσουν σε κυτταρικές αλλοιώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο στον καρκίνο» είπε.
Ο Ο Δρ. Bing Hu, αναπληρωτής καθηγητής της Στοματικής και Οδοντιατρικής Έρευνας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ δήλωσε «Είναι γνωστό ότι θερμοκρασίες υψηλότερες από 60 βαθμούς είναι επιβλαβείς για τα κερατινοκύτταρα, τα οποία παράγουν κερατίνη, τη βασική δομική πρωτεΐνη που αποτελεί την εξωτερική στρώση του ανθρώπινου δέρματος».
Διαβάστε επίσης στο Value for Life: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε συχνά φαγητό «απ΄έξω». Οι παγίδες του fast food