Σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα και ξένες γλώσσες δίνουν το 87% των δαπανών τους οι ελληνικές οικογένειες με παιδιά στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο

1125
Το 87% των δαπανών μιας ελληνικής οικογένειας με παιδιά Γυμνασίου ή Λυκείου δίνονται για την πληρωμή των φροντιστηρίων και άλλων παρόμοιων μορφών ενισχυτικής διδασκαλίας, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Τα ιδιαίτερα, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, αλλά και τα φροντιστήρια εκμάθησης ξένων γλωσσών αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων μιας οικογένειας, παρόλο που η οικονομική κρίση προκάλεσε τη μείωση των ιδιωτικών δαπανών για την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, το 2009 δίνονταν 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ελληνικές οικογένειες, ενώ το 2015 μειώθηκαν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εν τω μεταξύ το 2015 οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία ήταν 8,7 δισ. ευρώ, το 83% των οποίων δόθηκαν για τη μισθοδοσία των καθηγητών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, οι γονείς των παιδιών που είναι ακόμη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, καθώς αποτελούν το 53% των δαπανών τους.
Το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο είναι τα δίδακτρα για ιδιωτικό σχολείο, καθώς φτάνει το 35% των δαπανών τους. Οι γονείς που επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία φαίνεται πως έχουν μειωθεί καθώς τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο.
Αντιθέτως, οι γονείς προτιμούν να στείλουν τα παιδιά σε φροντιστήρια για μελέτη ήδη από τις τάξεις του δημοτικού, καθώς η δαπάνη έφτασε στα 11,3 εκατ. ευρώ το 2016 από τα 3,3 εκατ. ευρώ το 2008.

Όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα έξοδα μοιράζονται σε φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, και ιδιαίτερα μαθήματα.
Όμως, τα έξοδα των ελληνικών νοικοκυριών δεν σταματούν με την ενηλικίωση των παιδιών τους.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 80% των δαπανών τους για τη μόρφωση των παιδιών του δίνονται για τη φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Διαβάστε επίσης: Η ιταλική κουζίνα αναδείχθηκε η καλύτερη στον κόσμο. Σε ποια θέση βρέθηκε η ελληνική