Οι παράγοντες που επηρεάζουν και ευθύνονται για το γκριζάρισμα των μαλλιών. Ακόμη και η εθνικότητα παίζει το ρόλο της
Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι αναπόφευκτο.
Πολλοί δείχνουν με υπερηφάνεια το γκρίζο μαλλί, χωρίς να έχουν πρόβλημα ενώ άλλοι τρομάζουν με την πρώτη λευκή τρίχα που εμφανίζεται στο κεφάλι τους.
Οι επιστήμονες ερευνούν εντατικά το φαινόμενο για να το κατανοήσουν και να το αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν όμως, αρκετοί παράγοντες, είτε γνωστοί είτε άγνωστοι, που συμβάλουν στο γκριζάρισμα των μαλλιών.
Γήρας
Ο κυριότερος «ένοχος» για το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι το φυσιολογικό και αναπόφευκτο γήρας. Δ
Οι δερματολόγοι αποκαλούν το γεγονός ως κανόνα 50-50-50. Το 50% του πληθυσμού έχει περίπου 50% γκρίζα μαλλιά όταν φτάνουν στην ηλικία των 50 χρόνων. Μαζί με την αλλαγή του δέρματος, που εμφανίζονται οι ρυτίδες, αλλάζει και η υφή των μαλλιών.
Στρες
Αν και δεν γκριζάρει άμεσα τα μαλλιά, συμβάλει σε αυτό. Το στρες συνδέεται με πολλά προβλήματα του δέρματος και των μαλλιών. Για παράδειγμα, όταν νοσούμε από κάποια ασθένεια, μπορεί να χάσουμε σχετικά γρήγορα κάποια μαλλιά. Το ίδιο συμβαίνει και στις περιόδους που αντιμετωπίζουμε προβλήματα και έχουμε αρκετό στρες. Όμως, τα μαλλιά που βγαίνουν μπορεί να επανέλθουν με διαφορετικό χρώμα, συνήθως γκρι.
Εθνικότητα
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η εθνικότητα σχετίζεται με το πότε γκριζάρουν τα μαλλιά, όμως οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να αιτιολογήσουν το λόγο που συμβαίνει αυτό.
Οι λευκοί έχουν την τάση να γκριζάρουν τα μαλλιά τους πιο νωρίς από όλους. Εκείνοι που έχουν κόκκινα μαλλιά ειδικότερα, γκριζάρουν ακόμη πιο νωρίς.
Οι Ασιάτες είναι αμέσως επόμενοι και τελευταίοι είναι οι Αφρικανοί.
Τρόπος ζωής
Το κάπνισμα, ο μεγαλύτερος «ένοχος» για το δέρμα, επηρεάζει και την ποιότητα της τρίχας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 απομακρύνουν τη χρωστική ουσία των μαλλιών. Τροφές που περιέχουν ορισμένες βιταμίνες , αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, όπως το συκώτι και τα καρότα, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των γκρίζων μαλλιών.
Ξεθώριασμα
Το οξυζενέ ή υπεροξείδιο του υδρογόνου, χρησιμοποιείται για τον αποχρωματισμό της τρίχας. Το οξυζενέ μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνο και για το γκριζάρισμα των μαλλιών.
Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που διεξήχθη το 2009, το υπεροξείδιο του υδρογόνου βρίσκεται φυσικά μέσα στις τρίχες των μαλλιών. Όσο περνάνε τα χρόνια και γερνάμε, συσσωρεύεται επάνω σε αυτές κι έτσι μπλοκάρεται η παραγωγή μελανίνης των μαλλιών.
Τρίχα και χρώμα
Η τρίχα αποτελείται από βλαστικά κύτταρα τρίχας. Αντίστοιχα και η χρωστική ουσία αποτελείται από βλαστικά κύτταρα χρωστικής ουσίας.
Αν και αυτά τα δύο «συνεργάζονται», ορισμένες φορές το ένα μπορεί να φθείρει πρόωρα το άλλο.
Οι επιστήμονες κάνουν έρευνες για να βρουν τον τρόπο που θα επιβραδύνει το γκριζάρισμα. Οι βαφές μαλλιών δεν κάνουν κάτι παραπάνω από το να καλύπτουν το εξωτερικό της τρίχας με χρωστικές, αλλά δεν αλλάζουν τη δομή της.
Νέες τρίχες
Καθημερινά χάνουμε πολλές τρίχες, οι οποίες όμως επανεμφανίζονται. Όσο γερνάμε, είναι πιθανότερο οι τρίχες να ξαναβγαίνουν γκρίζες. Κάθε φορά που ανανεώνονται τα μαλλιά, χρειάζονται νέες χρωστικές ουσίες. Η ικανότητα αυτή φθείρεται όσο περνάνε τα χρόνια.
Δυσκολία στη βαφή
Τα γκρίζα μαλλιά δεν είναι πάντα εύκολα στη βαφή τους. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μερικά γκρίζα μαλλιά μπορεί να αντιστέκονται στη χρήση βαφής. Αν δεν πιάνει η βαφή στα γκρίζα μαλλιά, μια πιθανή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα επίπεδο πιο σκούρα βαφή. Για τους άνδρες οι κομμωτές υποστηρίζουν ότι δε χρειάζεται να βάφουν όλα τα μαλλιά αλλά ένα ποσοστό να μένει γκρίζο ώστε να φαίνεται πιο φυσιολογικό.
Διαβάστε επίσης: Πρόωρο γκριζάρισμα. Ποιοι είναι οι λόγοι που τα μαλλιά γκριζάρουν ακόμη κι αν είστε σε νεαρή ηλικία
Διαβάστε επίσης: Το Σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας. Πού αποδίδουν οι ειδικοί το απότομο άσπρισμα των μαλλιών;