Τυρί με ιπτάμενες κάμπιες και τηγανητή αράχνη. Το μουσείο τροφίμων που δείχνει τη διαφορετικότητα των πολιτισμών (Βίντεο)

800
Η θεματολογία στα μουσεία έχει μεγάλη ποικιλία. Υπάρχουν μουσεία παγωτού, πίτσας, σεξ και χειρουργικής επιστήμης. Στη λίστα ήρθε να προστεθεί και το μουσείο αηδιαστικών φαγητών.

Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2017 στο Μάλμε της Σουηδίας. Οι δημιουργοί του μουσείου είχαν την ανάγκη να ενεργοποιήσουν τη γνώση γύρω από το πιο φαγητό μπορεί να θεωρεί πράγματι απαίσιο και ποιο όχι.

Η έκθεση περιέχει 80 από τα πιο απαίσια φαγητά του κόσμου. Μέσα σε αυτά, περιλαμβάνονται πεσκαντρίτσες από το Περού (cuy), μολυσμένο τυρί από τη Σαρδηνία (casu marzu) και ζύμωση ρέγγας από τη Σουηδία (surstömming).

«Η αηδία είναι ένα από τα έξι θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα. Αυτό που είναι νόστιμο σε ένα άτομο μπορεί να είναι αποκρουστικό σε άλλο. Το αηδιαστικό Μουσείο Τροφίμων καλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τον κόσμο των τροφίμων και να προκαλέσουν τις αντιλήψεις τους για το τι είναι και τι δεν είναι φαγώσιμο», αναφέρει η περιγραφή του Μουσείου στην ιστοσελίδα του.

Το μουσείο προσφέρει ομαδικές δραστηριότητες, όπως το «Taste One For The Team», στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να προτρέψουν τους φίλους τους να δοκιμάσουν μοναδικές γεύσεις, που θα τους μείνουν αξέχαστες.

Κινέζικο κρασί από ποντίκια.

Μερικά από τα εκθέματα του μουσείου είναι αληθινά φαγητά και οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν, αν έχουν την αντοχή.
Το.. μενού περιλαμβάνει πέος ταύρου από την Κίνα, smoothies βατράχου από το Περού αλλά και βραστά εντόσθια από το στομάχι προβάτου.

«Η αηδία στο φαγητό είναι πολιτιστική. Μας αρέσουν τα φαγητά με τα οποία μεγαλώνουμε. Είναι και ατομική. Η ιδέα του να φάει κάποιος μια αράχνη κάνει κάποιους να λιγουρεύονται και κάποιους άλλους να θέλουν να κάνουν εμετό», αναφέρει ο Άντρεα Άχρενς, διευθυντής του μουσείου.

Το αγαπημένο αηδιαστικό φαγητό του διευθυντή είναι το Casa Marzu.
«Πρόκειται για ένα τυρί γεμάτο με… ιπτάμενες κάμπιες, γιατί χρειάζεται οι πελάτες εστιατορίων να κρύβουν τα μάτια τους ώστε να αποφύγουν τα σκουλήκια που χοροπηδούν!».

Su Callu Sardu. Τυρί από πυτιά κατσίκας.

Ο τίτλος του μουσείου αηδιαστικών τροφίμων σκοπεύει να σοκάρει και να προσελκύσει τους επισκέπτες. Κι όμως, ορισμένοι λένε ότι είναι λυπηρό, οι παραδοσιακές γεύσεις άλλων πολιτισμών, να αντιμετωπίζονται με αηδία και απέχθεια. Αυτός, όμως, είναι κι ένας από τους σκοπούς της ίδρυσης του μουσείου.

Ο τρόπος με τον οποίο εκτίθενται τα τρόφιμα στο μουσείο, γίνεται με σεβασμό και όχι με αποστροφή. Πρόκειται για μια περίεργη, αλλά και μοναδική εμπειρία. Οι ιδρυτές του μουσείου, πέτυχαν έναν από τους σκοπούς τους, να μείνει αξέχαστη η εμπειρία.

Δείτε το βίντεο με μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου Αηδιαστικών Τροφίμων:

Διαβάστε επίσης: Κέρινα ομοιώματα που αναπαριστούν σπάνιες δερματολογικές παθήσεις, γενετικές ανωμαλίες και αφροδίσια νοσήματα (φωτό)

 

Διαβάστε επίσης: Τα παράξενα μουσεία του κόσμου. Εκθέματα για Αποχέτευση, Διαλυμένες Σχέσεις, Καπάκια Τουαλέτας και Τσάντες