Η νέα εκστρατεία της Greenpeace καλεί τους πολίτες να πιέσουν τους Δήμους μέσω Διαδικτύου για ηλιακή ενέργεια. Πως μπορούν να ενισχυθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά

170
Η Greenpeace κάνει συνεχώς προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και όσα συνεπάγονται σε αυτό. Η νέα εκστρατεία της μεριμνά για το περιβάλλον, αλλά και την κοινωνία, που πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Ο στόχος της Greenpeace, είναι να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε διαθέσιμους δημοτικούς χώρους και η παραγόμενη ενέργεια να συμψηφίζεται με παροχές ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Μέσω της νέας ιστοσελίδας της Greenpeace, www.iliemou-iliesou.gr, οι δημότες όλης της χώρας μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να στραφεί στην ηλιακή οικονομία, με τεράστια αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Στέλνοντας επιστολή προς τη δημοτική αρχή ή διοργανώνοντας τις δικές τους τοπικές δράσεις, οι δημότες μπορούν να «πιέσουν» τους δήμους να εκμεταλλευτούν διαθέσιμες δημοτικές οροφές ή άλλες εκτάσεις, για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.
Η ενέργεια που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά, θα δίνεται στις ευάλωτες οικογένειες. Η οργάνωση θέλει να ξεκινήσει την αποτελεσματική και οριστική καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα.

Η εκστρατεία της Greenpeace θέλει να φέρει κοντά τους πολίτες και τις δημοτικές αρχές, για να κάνουν μία από κοινού προσπάθεια.
Η Ελλάδα είναι τυχερή, διότι έχει έναν αμύθητο «πλούτο», την ηλιακή ενέργεια, η οποία παραμένει ακόμη αναξιοποίητη. Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος ενέργειας για αρκετά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η Ελλάδα έχει τέτοιο δυναμικό σε ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια που με τις κατάλληλες πολιτικές θα μπορούσε σε λίγα χρόνια η ενεργειακή φτώχεια να γίνει μία άγνωστη λέξη για εμάς. Αν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ξεπερασμένο ενεργειακό μοντέλο της χώρας, το οποίο θέλει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διαμένουν σε αμόνωτα κτίρια και σε καθεστώς πλήρης εξάρτησης από τα εργοστάσια καύσης ορυκτών καυσίμων. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε γρήγορα, αν μη τι άλλο και για λόγους κλιματικής πολιτικής», δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Θέλουμε να προστατέψουμε το κλίμα, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή, επιταχύνοντας τη δίκαιη μετάβαση της Ελλάδας σε μία καθαρή και σύγχρονη οικονομία. Σε αυτόν τον αγώνα ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου: με τους δήμους στην πρώτη γραμμή, θα διασφαλίσουμε ότι όλοι έχουμε δίκαιη πρόσβαση σε φθηνή ηλιακή ενέργεια και ότι στη νέα εποχή δεν θα μείνει κανείς πίσω», συμπληρώνει.

Τα προγράμματα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες.
Στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Greenpeace, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για κοινωνικούς σκοπούς. Στα πρώτα στάδια βρίσκονται και τα σχέδια για παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε νοικοκυριά με οικονομικές δυσκολίες.

Η Greenpeace έχει καταθέσει σχέδιο δράσης στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για την εφαρμογή προγράμματος δωρεάν παροχής ηλιακής ενέργειας σε 340.000 νοικοκυριά, όπως και το κόστος της ενέργειας. Το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί με τη συμβολή της ΔΕΗ σε εθνικό επίπεδο.

Η Greenpeace καλεί τους δημότες, αλλά και τις δημοτικές αρχές να
στηρίξουν τη νέα δράση της.
Επισκεφθείτε τη σελίδα της Greenpeace, www.iliemou-iliesou.gr, για να μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία, να δείτε αν ο δήμος σας ανήκει στους πρωτοπόρους και να στείλετε την επιστολή σας.

Διαβάστε επίσης: H κλιματική αλλαγή στον Αρκτικό Ωκεανό τα τελευταία 100 χρόνια. Δείτε πως είναι σήμερα οι παγετώνες του 1900

Διαβάστε επίσης: Τι θα συμβεί αν πεθάνουν όλες οι μέλισσες στον κόσμο. Η ανησυχητική μείωση του πληθυσμού τους που απειλεί και τον άνθρωπο