Η κακή στοματική υγεία μπορεί να δημιουργήσει απώλεια μνήμης, καρδιολογικά προβλήματα ακόμη και πρόωρο τοκετό!
Η κακή στοματική υγεία δεν απειλεί μόνο τα δόντια, αφού τα βακτήρια και οι φλεγμονές στο στόμα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την συνολική υγεία του οργανισμού.
Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει αρκετές σχέσεις μεταξύ ασθενειών στα δόντια και παθολογικών καταστάσεων. Κι επειδή οι έρευνες συνεχίζονται, η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει.
Το πρόβλημα ξεκινά από την μικροβιακή πλάκα που σχηματίζεται στα δόντια. Η κατανάλωση φαγητών και ποτών με σάκχαρα ή άμυλα, δημιουργεί βακτήρια, που απελευθερώνουν οξέα, τα οποία βλάπτουν το σμάλτο των δοντιών. Η πλάκα, συγκρατεί τα οξέα που έρχονται σε επαφή με τα δόντια, διασπά το σμάλτο και οδηγεί στη φθορά τους.
Η συσσώρευση πλάκας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ουλίτιδα, κατάσταση κατά την οποία τα ούλα πρήζονται και αιμορραγούν. Η ουλίτιδα, αν εξελιχθεί, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή περιοδοντική νόσο. Σε αυτή την περίπτωση ο ιστός των ούλων υποχωρεί από τα δόντια και επιτρέπει στα βακτήρια να καταστρέψουν τα οστά που τα υποστηρίζουν.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν συσχετίσει την κακή στοματική υγεία με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακά πρόβληματα, διαβήτη, άνοια, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, ακόμα και με πρόωρο τοκετό. Αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει προσδιορισθεί με ακρίβεια ποιοι είναι οι μηχανισμοί που λειτουργούν, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα βακτήρια του στόματος μπορεί να εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και να βλάπτουν βασικά όργανα.
Καρδιακές παθήσεις
Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, τα άτομα με περιοδοντική νόσο έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Μια εκδοχή είναι ότι τα βακτήρια του στόματος εναποτίθενται στις πλάκες των στεφανιαίων αρτηριών και συμβάλλουν στη δημιουργία θρόμβων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακά επεισόδια. Ένας άλλος λόγος είναι ότι, η φλεγμονή αυξάνει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.
Μιά άλλη μελέτη έδειξε ότι τα μικρόβια της ουλίτιδας προκαλούν την αύξηση της έκκρισης CRP (C-reactive proteins) από το ήπαρ, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.
Μπορεί ως σήμερα τα στοιχεία να μην είναι ξεκάθαρα, ωστόσο είναι αρκετές οι σοβαρές μελέτες που έχουν αποδείξει τη σχέση ουλίτιδας και καρδιακών παθήσεων. Από την άλλη, η σχέση αυτή δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένη, όπως οι άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Διαβήτης
Η ύπαρξη διαβήτη μαζί με ουλίτιδα δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο για τον οργανισμό. Η ουλίτιδα συμπεριλαμβάνεται στις λοιμώξεις, οι οποίες αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη, ο μη ρυθμισμένος διαβήτης εξασθενεί το μηχανισμό επούλωσης του οργανισμού, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο της ουλίτιδας.
Η ουλίτιδα ενοχοποιείται επίσης για επιτάχυνση του προδιαβήτη -κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να διαγνωσθεί ως διαβήτης- σε διαβήτη.
Άνοια
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περιοδοντικά προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα μνήμης, που κάνουν πιο δύσκολες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Επίσης, μελέτη που έγινε σε μονοζυγωτικά δίδυμα, από τα οποία το ένα έπασχε από άνοια, έδειξε ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχει ουλίτιδα από τη μέση ηλικία. Η μελέτη δεν απέδειξε ότι η καλή στοματική υγεία προστατεύει από τη νόσο, αλλά ότι η ύπαρξη φλεγμονής από μικρότερη ηλικία, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αργότερα.
Τέλος, σε πρόσφατη μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν σοβαρότερη ουλίτιδα είχαν τη χειρότερη βαθμολογία σε τεστ μνήμης και υπολογισμούς.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπως και η περιοδοντική νόσος, είναι φλεγμονώδης διαταραχή. Σύμφωνα με μελέτη του 2008, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν σχεδόν οκτώ φορές πιθανότερο να έχουν περιοδοντική νόσο.
Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση και η απώλεια δοντιών συχνά πηγαίνουν παρέα, καθώς η μείωση της οστικής πυκνότητας ενισχύει τον κίνδυνο καταγμάτων και επηρεάζει τη γνάθο και τα δόντια. Τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να συμβάλλουν και στην πρόληψη της σοβαρής ουλίτιδας.
Πρόωρος τοκετός
Η ύπαρξη λοιμώξεων έχει ενοχοποιηθεί εδώ και χρόνια για την γέννηση πρόωρων και χαμηλού βάρους μωρών. Οι παλαιότερες έρευνες είχαν επικεντρωθεί σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και του φάρυγγα, αλλά δεν είχαν σκεφτεί λοιμώξεις του στόματος.
Σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι, αν η μητέρα έχει σοβαρή περιοδοντική νόσο ενισχύει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης προσταγλανδίνης, η οποία πυροδοτεί τον τοκετό. Τα νέα είναι ευχάριστα, αφού ο κίνδυνος αντιμετωπίζεται με έγκαιρη θεραπεία της ουλίτιδας και βελτίωση της στοματικής υγείας της μητέρας.
Πνευμονία
Μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων το 2016 αποκάλυψε ότι η καθημερινή περιποίηση των δοντιών και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μειώνουν τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και έτσι απομακρύνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πνευμονίας.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σε μελέτη που πήραν μέρος περισσότερα από 26.000 άτομα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν πάει ποτέ στον οδοντίατρο, έχουν κατά μέσο όρο 86% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πνευμονία, σε σχέση με όσους ελέγχουν την στοματική τους υγεία τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Διαβάστε επίσης: Ροφήματα που κιτρινίζουν τα δόντια. Διαβάστε με ποιους τρόπους μπορείτε να διατηρήσετε το λευκό τους χρώμα
Διαβάστε επίσης: Όσοι χαμογελούν δείχνουν νεότεροι από ότι είναι στην πραγματικότητα. Πως να φροντίσετε την στοματική σας υγιεινή