Πώς επηρεάζουν οι ειδήσεις την κακή ψυχολογία των θεατών, που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο και από τα αληθινά θύματα
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των ανθρώπων. Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται να επιδρούν και οι ειδήσεις των ΜΜΕ, καθώς προβάλουν κατά κύριο λόγο στενάχωρα θέματα.
Ενώ παρουσιάζονται όλα τα κοινωνικά προβλήματα, τα καλά νέα συνήθως απουσιάζουν ή είναι λιγοστά. Οι αρνητικές ειδήσεις έχουν συνέπειες στην ψυχική υγεία των τηλεθεατών ή των αναγνωστών.
Στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας στις ΗΠΑ, το 40% των συμμετεχόντων ισχυρίζονται ότι έχουν υψηλά επίπεδα άγχους, λόγω των ειδήσεων που διαβάζουν ή ακούνε καθημερινά και επηρεάζουν την ψυχολογία τους.
Οι επιστήμονες εξηγούν τους λόγους:
Τα νέα που προβάλουν τα ΜΜΕ δημιουργούν στρες και αίσθηση απελπισίας.
Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν τουλάχιστον 6 ώρες ή παραπάνω, τα νέα για τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μετατραυματικού συνδρόμου, σε σχέση με αυτούς που ήταν παρόντες στον Μαραθώνιο και επηρεάστηκαν από την έκρηξη.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρακολουθώντας ένα γεγονός στην τηλεόραση, μπορεί ο θεατής να υποφέρει περισσότερο, από τα αληθινά θύματα.
Όλα τα ευρήματα των ερευνών, προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία η συνεχής παρακολούθηση των ειδήσεων.
Μια λύση είναι οι θεατές να μειώσουν τις ώρες που βλέπουν τηλεόραση και ειδικότερα, τις ειδήσεις.
Τα βίντεο με τις δραματοποιήσεις, τις επαναλήψεις των τραγικών σκηνών και τις υπερβολικές περιγραφές, κάνουν μια κακή είδηση, χειρότερη απ΄ ότι είναι στην πραγματικότητα κι έτσι οι θεατές επηρεάζονται ψυχολογικά.
Η καλύτερη μορφή ενημέρωσης είναι οι εφημερίδες ή οι έγκυρες ιστοσελίδες. Τα τηλεοπτικά νέα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχολογία των τηλεθεατών, ενώ οι εφημερίδες ή οι ιστοσελίδες, δεν την επηρεάζουν τόσο.
Η αποχή από τα μέσα ενημέρωσης και τις ειδήσεις, δεν είναι θετική. Οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τα δρώμενα και τα προβλήματα της κοινωνίας που ζούνε. Όσοι επιλέγουν τις τηλεοπτικές ειδήσεις για ενημέρωση, καλό είναι να το κάνουν με μέτρο.
Διαβάστε επίσης: Οι ψεύτικες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν και δεν έχουν καμία σχέση με τη φωτιά στην Ανατολική Αττική. Γιατί ο κόσμος πέφτει σε αυτή την «παγίδα»
Διαβάστε επίσης: Πώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις επηρεάζουν τη ψυχική υγεία του κόσμου. Τι νιώθουν οι κάτοικοι της πόλης που γίνεται το χτύπημα