Ποιες τροφές δεν πρέπει να τρώτε ποτέ αν παίρνετε κάποια συγκεκριμένα φάρμακα. Πότε αναστέλλεται η λειτουργία τους

1956
Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για ορισμένες παθήσεις, πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. Ειδικότερα, ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών με φάρμακα, μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία της αγωγής ή να προκαλέσει παρενέργειες.

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες τροφών, που τα στοιχεία που περιέχουν, μπορούν να επιδράσουν αρνητικά με τα φάρμακα.

Αντικαταθλιπτικά, με τυρί μακράς ωρίμανσης
Μία συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών, αναστέλλουν τη διάσπαση της τυραμίνης, του αμινοξέος που βρίσκεται στην μπύρα, στα τυριά μακράς ωρίμανσης, στα αλλαντικά και στις ώριμες μπανάνες.
Το αμινοξέο της τυραμίνης μπορεί να αυξήσει την πίεση, αν δεν γίνει η διάσπασή του.
Όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, απαγορεύεται να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν τυραμίνη. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα, με δυνατούς πόνους στο στήθος, εφίδρωση και πονοκέφαλο.
Καλό είναι να αποφεύγεται και η καφεΐνη.

Χημειοθεραπεία, με χυμό πορτοκαλιού και κράνμπερι
Το Εtoposide, είναι το φάρμακο που χρησιμοποιούν για τις χημειοθεραπείες και χρησιμοποιείται για αρκετές μορφές καρκίνου.
Όπως ο χυμός πορτοκαλιού, έτσι και τα κράνμπερι, αν ληφθούν ταυτόχρονα με τη χημειοθεραπεία, το φάρμακο μπορεί να μην απορροφηθεί και να μη δράσει.

Αγωγή για την υπέρταση, με γλυκόριζα
Όπως η γλυκόριζα, έτσι και το αλάτι απαγορεύεται, καθώς είναι γνωστό ότι ανεβάζει αισθητά την πίεση. Η γλυκόριζα περιέχει μία ουσία, τη γλυκυρριζίνη, που είναι υπεύθυνη για αρκετές παρενέργειες στον οργανισμό. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι μία παρενέργεια.
Αν παίρνετε αγωγή για την υπέρταση, μην καταναλώνετε γλυκόριζα. Η γλυκυρριζίνη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής, αλλά και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Αντιβίωση, με γαλακτοκομικά
Μία ομάδα ουσιών που περιέχουν τα αντιβιοτικά, οι κινολόνες, δεσμεύονται από το σίδηρο και το ασβέστιο. Όταν παίρνετε αντιβίωση, αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών και συμπληρωμάτων με σίδηρο, γιατί τα αντιβιοτικά μπορεί να μην λειτουργήσουν.
Δεν ισχύει το ίδιο και για τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο.

Στατίνες, με χυμό γκρέιπφρουτ
Ο χυμός από γκρέιπφρουτ μπορεί να αναστείλει το ένζυμο το σώματος, που οφείλεται στο μεταβολισμό των φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης. Τα φάρμακα μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά και να μην μειώνεται η χοληστερίνη.

Αντιπηκτικά, με μαρούλι, μπρόκολο ή ρεβίθια
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ, όπως είναι το μαρούλι, το μπρόκολο και τα ρεβίθια, μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
Τα αντιπηκτικά περιέχουν βαρφαρίνη, μία ουσία που, αν αναμειχθεί με τη βιταμίνη Κ, αναστέλλεται η λειτουργία του. Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η αντίδραση, καθώς τα αντιπηκτικά συνήθως χορηγούνται για να μην προκύψει θρόμβωση. Η θρόμβωση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Διαβάστε επίσης: Τα φάρμακα που δεν πρέπει να συνδυάσετε ποτέ με αλκοόλ. Μπορεί να προκληθεί από οργανική ανεπάρκεια, κώμα, μέχρι και θάνατος

 

Διαβάστε επίσης: Φάρμακα από ζάχαρη, αποσταγμένο νερό και αλατόνερο. Γιατί τα δίνουν στους ασθενείς;