Τα σημάδια που μας προειδοποιούν να μειώσουμε άμεσα το αλάτι για να αποφύγουμε σοβαρά προβλήματα υγείας
Σ΄έναν κόσμο που η έντονη γεύση είναι το ζητούμενο, το αλάτι βρίσκεται παντού. Το κακό είναι ότι είναι πολύ καλά κρυμμένο. Όλα τα επεξεργασμένα συσκευασμένα τρόφιμα, αλλά και το ψωμί, το κρέας, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα αναψυκτικά ακόμα και τα δημητριακά και τα γλυκά, κατακλύζονται από αλάτι. Υπολογίζεται ότι καταναλώνουμε 4 φορές περισσότερο αλάτι απ΄όσο χρειαζόμαστε. Αρτηριακή πίεση, δύσκαμπτες και βουλωμένες αρτηρίες, κατακράτηση υγρών είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις.
Φυσικά, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται αλάτι, που εξασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα στα υγρά και στο ph του σώματος και στους ηλεκτρολύτες. Επίσης, βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας των κυττάρων. Για όλα αυτά, ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό. Εκείνο που έχει σημασία να γνωρίζουμε είναι ότι το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, περιέχει πρόσθετα κατά τα 2/3, γεγονός που δεν κάνει καλό στο σώμα και στις αρτηρίες.
Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι τρώμε πολύ αλάτι
1.Έλλειψη συγκέντρωσης
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στον Καναδά μια διατροφή πλούσια σε αλάτι συνδέεται με χειρότερες πνευματικές επιδόσεις, αποδυνάμωση της μνήμης και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.
2. Πονοκέφαλος
Αν πονάει το κεφάλι σας και ψάχνετε την αιτία, σκεφτείτε τι φάγατε στο τελευταίο σας γεύμα. Το υπερβολικό νάτριο προκαλεί διόγκωση των φλεβών του εγκεφάλου και κατά συνέπεια πονοκέφαλο.
3. Μείωση της γεύσης
Οι έντονες γεύσεις, κυρίως, των έτοιμων φαγητών, όπως επίσης το κάπνισμα και ο καφές κάνουν τους γευστικούς κάλυκες να μην ερεθίζονται εύκολα. Αυτό έχει δημιουργεί την ανάγκη να αυξήσουμε την ποσότητα αλατιού, ώστε να αισθανθούμε γευστική ικανοποίηση. Μειώνοντας για ένα διάστημα το αλάτι, οι γευστικοί κάλυκες και η γεύση, θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα
4. Έντονη δίψα
Το υπερβολικό αλάτι διαταράσσει την ισορροπία υγρών στο σώμα. Η δίψα δεν είναι τίποτα άλλο από το σήμα, που στέλνει ο οργανισμός να την αποκαταστήσουμε πίνοντας νερό, αλλά κι μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού.
5. Πρήξιμο
Το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση στην εκδήλωση πρηξίματος σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και στα άκρα. Το αποτέλεσμα, εκτός από τον οργανισμό, θα φανεί και στην ζυγαριά.
Διαβάστε επίσης: «Στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι». Τι λένε οι επιστήμονες για την σωστή κατανάλωση του αλατιού και τους κινδύνους που κρύβει
Διαβάστε επίσης: Το πολύ αλάτι φέρνει πείνα και όχι δίψα. Προκαλεί κατακράτηση λένε οι επιστήμονες