Τα φυτοφάρμακα και η νοθεία απειλούν το μέλι. Γιατί ισχυρίζονται ότι «αν χαθούν οι μέλισσες ο κόσμος θα γνωρίσει πρωτόγνωρες καταστροφές»

788
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κατατάσσοντας το μέλι ως το έκτο κατά σειρά είδος διατροφής, που είναι ευάλωτο σε νοθεία. Παράλληλα, ερευνητές εκφράζουν την ανησυχία τους και για την εμφάνιση φυτοφαρμάκων στο μέλι, αφού στο 75% δειγμάτων που ελέγχθηκαν, παρουσιάστηκαν ίχνη τουλάχιστον ενός φυτοφαρμάκου.

Τα ανησυχητικά δεδομένα διατυπώθηκαν από εκπρόσωπο της Ένωσης Μελισσοκόμων Σλοβενίας στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ της Κρύνικα στη νότια Πολωνία. Το μέλι νοθεύεται κυρίως με την προσθήκη ζάχαρης, μελάσας, σιροπιού πατάτας ή σιροπιού ζάχαρης. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι φθηνότερα από το πραγματικό μέλι και ο απλός καταναλωτής δεν είναι σε θέση να καταλάβει τη διαφορά. Μια άλλη μέθοδος νοθείας είναι η ανάμειξη διαφορετικών ειδών μελιού, που συνοδεύεται από ψευδείς πληροφορίες προέλευσης στις ετικέτες του προϊόντος.

Ερευνητές έθεσαν υπό έλεγχο συνολικά 2264 δείγματα μελιού από διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ, μαζί με την Ελβετία και τη Νορβηγία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μόνο 20% του μελιού προερχόταν από την ΕΕ ή ήταν καθαρό.

Το πρόβλημα των φυτοφαρμάκων

Η νοθεία όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα σχετικά με το μέλι. Οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων στο Οικονομικό Φόρουμ, ανέφεραν ότι σύμφωνα με μελέτη, το 75% των δειγμάτων μελιού περιείχε ίχνη τουλάχιστον ενός φυτοφαρμάκου από την ομάδα των νεονικοτινοειδών, χωρίς ευτυχώς να παρατηρείται ακόμα υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων. Ωστόσο, όπως εκτιμούν, οι μέλισσες είναι ολοένα περισσότερο εκτεθειμένες στη χρήση χημικών ουσιών. Τα παρασιτοκτόνα διεισδύουν στην κηρήθρα, ενώ οι νεονικοτινοειδείς ουσίες συμβάλλουν στην εξαφάνιση των μελισσών.

Μέλισσες, τα πιο υποτιμημένα έμβια όντα

Οι μέλισσες έχουν ιδιαίτερη σημασία για το οικοσύστημα αφού βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών κατά 30% με 50%, δεδομένου ότι συμβάλλουν στη γονιμοποίησή τους μέσω της εναπόθεσης γύρης. Η εξαφάνιση των μελισσών ενδέχεται να προκαλέσει απώλειες στην αγροτική παραγωγή, αλλά και λιμούς, ακόμη και ανθρωπιστικές καταστροφές που δεν έχουμε γνωρίσει ως τώρα, αναφέρει ο ίδιος.

Κίνα, η υπερπαραγωγός μελιού

Η Κίνα έχει αναδειχθεί στην μεγαλύτερη παραγωγό μελιού στον κόσμο, σε αντίθεση με την Ευρώπη, που παράγει λιγότερο απ΄όσο καταναλώνει και αναγκάζεται να απευθυνθεί στην Κίνα. Το 2014, η Κίνα παρήγαγε 473.000 τόνους, ενώ η Ευρώπη περίπου 161.000. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας από το 2000 ως το 2014 οι εξαγωγές μελιού από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 88%. Κατά την ίδια περίοδο όμως, ο αριθμός των κυψελών στην Κίνα αυξήθηκε μόλις κατά 21%, ενώ οι πληθυσμοί μελισσών μειώνονται λόγω της μαζικής αστικοποίησης και της χρήσης φυτοφαρμάκων. Στους μεγαλύτερους εισαγωγείς κινεζικού μελιού περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και το Βέλγιο. Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι, το φθηνό κινεζικό μέλι, που εισάγεται κατά κόρον στην Ευρώπη, εξάγεται αρκετές φορές από τις χώρες αυτές, ως τοπικό προϊόν.

Διαβάστε επίσης: Πώς οι μέλισσες βρίσκουν το δρόμο για να γυρίσουν στην κυψέλη τους. Γιατί τα φυτοφάρμακα τις αποπροσανατολίζουν

 

 

Διαβάστε επίσης: Μέλι. Είναι φυσικό γλυκαντικό, αφροδισιακό, καταπραϋντικό, επουλωτικό. Απολαύστε το