Τα προβιοτικά μαζί με τα αντιβιοτικά, δεν λειτουργούν πάντα θετικά στον οργανισμό. Τι δείχνουν οι έρευνες
Όταν παίρνουμε αντιβίωση, πρέπει να τρώμε και γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ, που περιέχουν ζωντανά, ωφέλιμα για τον οργανισμό βακτήρια. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα προβιοτικά που συνοδεύονται με τα αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με νέα έρευνα Ισραηλινών επιστημόνων, δεν είναι πάντα απαραίτητο να παίρνουμε προβιοτικά μαζί με αντιβιοτικά. Αντιθέτως, πολλές φορές μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα και να είναι επιβλαβή για την υγεία.
Η αντιβίωση καταπολεμά τα βακτήρια του οργανισμού, είτε τα ωφέλιμα, είτε τα βλαβερά. τα προβιοτικά φαινομενικά επιταχύνουν την παραγωγή των ωφέλιμων βακτηρίων.
Ορισμένοι οργανισμοί δεν αντιδρούν καθόλου στα προβιοτικά, ενώ άλλοι αντιδρούν διαφορετικά. Όμως η παραγωγή των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εντέρου μπορούν να καθυστερήσουν από τα προβιοτικά, μετά από λήψη αντιβιοτικών.
Επικρατεί η άποψη ότι τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για το έντερο, αλλά και γενικότερα για την υγεία. Νέες μελέτες, που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, ανατρέπουν τα δεδομένα.
Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι, για να είναι πράγματι ωφέλιμα, πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Η μελέτη έγινε από το Τμήμα Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Επιστημών «Weizmann», που έκανε και τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Cell». Στο πλαίσιο της μελέτης, χορηγούσαν ένα συνδυασμό από προβιοτικά, για ένα μήνα σε 15 υγιείς εθελοντές. Το «κοκτέιλ» αποτελούνταν από 11 κοινά ωφέλιμα βακτήρια.
Μετά νάρκωσαν τους εθελοντές και πήραν δείγματα από ορισμένα σημεία του στομάχου, του λεπτού και του παχέος εντέρου, μέσω κολονοσκόπησης. Ο σκοπός ήταν να διαπιστώσουν αν όντως τα προβιοτικά βρίσκονταν μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα και αν βελτίωσαν τη λειτουργία του.
Στους μισούς εθελοντές τα βακτήρια των προβιοτικών δεν ήταν μέσα στο έντερο, ενώ στους υπόλοιπους ήταν μέσα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, επειδή τα εκτόπισαν τα βακτήρια που ήταν ήδη στο έντερο.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα προβιοτικά δεν γίνεται να λειτουργούν θετικά σε όλους.
Σε παρόμοια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, οι ερευνητές εξέτασαν, πώς επέδρασαν τα προβιοτικά σε 21 ανθρώπους, μετά από λήψη αντιβιοτικών.
Όσοι παίρνουν προβιοτικά μαζί με αντιβιοτικά, το κάνουν για να αποκαταστήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα προβιοτικά καθυστέρησαν, έως και 6 μήνες, την αποκατάσταση των «καλών» βακτηρίων.
«Τα προβιοτικά σαφώς εμπόδισαν το μικροβίωμα να επιστρέψει στην αρχική κατάστασή του. Αυτό ήταν κάτι πολύ αναπάντεχο και ανησυχητικό για εμάς. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο. Αντίθετα με το τρέχον δόγμα ότι τα προβιοτικά είναι αβλαβή και ωφελούν τους πάντες, τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι η χρήση τους μετά από αντιβιοτικά μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», αναφέρουν οι μελετητές.
Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια εξετάζουν περισσότερο το ρόλο του μικροβιώματος που περιλαμβάνει όλους τους μικροοργανισμούς στο ανθρώπινο σώμα. Το 43% όλων των κυττάρων είναι ανθρώπινα και τα υπόλοιπα ανήκουν σε μικρόβια που «κατοικούν» μέσα στο έντερο, στο δέρμα και σε άλλα μέρη του οργανισμού.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν στη διάρροια ή στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι επιπτώσεις τους όμως χρειάζονται περισσότερη μελέτη
Οι ισραηλινοί επιστήμονες για πρώτη φορά βρήκαν τον τρόπο που θα δείχνει αν τα προβιοτικά θα λειτουργήσουν σε έναν ανθρώπινο οργανισμό, με βάση τα γονίδια και το μικροβίωμα που υπάρχει ήδη στον οργανισμό. Η ανακάλυψη απαιτεί επιβεβαίωση και από άλλες μελέτες.
Διαβάστε επίσης: Πότε επιτρέπεται να πίνετε ποτά αν και λαμβάνετε αντιβίωση και πότε απαγορεύεται
Διαβάστε επίσης: Η καθημερινή κατανάλωση τυριού με μέτρο, ωφελεί τον οργανισμό και προστατεύει από παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα