Τι είναι η δυσμορφία του Snapchat που έχει οδηγήσει χιλιάδες εφήβους στους πλαστικούς χειρουργούς. Τα αψεγάδιαστα πρόσωπα των φίλτρων έχουν οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές
Η επιρροή που ασκούν οι επώνυμοι στο κοινό τους είναι τεράστια. Οι «απλοί άνθρωποι» θέλουν να μοιάζουν με τα πρότυπά τους και δεν διστάζουν να το πετύχουν με όποιο κι αν είναι το τίμημα.
Τα τελευταία χρόνια, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν γίνει βασικό μέρος της καθημερινότητας όλων, η επιρροή των διάσημων έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Καλλίγραμμα σώματα, μικρές μύτες, έντονα ζυγωματικά και «φουσκωμένα» χείλη έχουν γίνει της μόδας και πολλοί σπεύδουν να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις, για να γίνουν «όμορφοι», όπως οι αδερφές Καρντάσιαν.
Πρόκειται για μία νέα ανησυχητική τάση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, όπου οι ακόλουθοι των επωνύμων, κυρίως έφηβοι, βλέπουν τα είδωλά τους στις επεξεργασμένες selfies που ανεβάζουν, να είναι αψεγάδιαστα. Αυτή η επιθυμία τους να αλλάξουν τη φυσική τους εμφάνιση και πιθανότατα να παραμορφωθούν, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι σημάδι ψυχικής διαταραχής και την ονόμασαν «Δυσμορφία του Snapchat».
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, όπως και εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών, διαθέτουν συγκεκριμένα φίλτρα. Έτσι δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες τους να επεξεργαστούν τα αρχεία τους και να τις κάνουν «τέλειες». Μεγαλύτερα μάτια μικρότερη μύτη, εντονότερα ζυγωματικά, αψεγάδιαστο δέρμα, αλλά και στέμματα λουλουδιών ή αυτιά και γλώσσα κουταβιού, είναι τα πιο συνηθισμένα φίλτρα που χρησιμοποιούνται.
Η συγκεκριμένη τάση που προέρχεται από δημοφιλής εφαρμογές, έχει δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Facial Plastic Surgery Viewpoint. Οι ερευνητές, αλλά και χειρουργοί, αναφέρουν ότι οι ασθενείς τους πλέον δίνουν επεξεργασμένες φωτογραφίες διάσημων με φίλτρα.
«Ένα νέο φαινόμενο ονόματι «δυσμορφία του Snapchat» έχει εμφανιστεί, όπου οι ασθενείς αναζητούν πλαστικές επεμβάσεις για να τους βοηθήσουν να μοιάζουν όπως ο εαυτός τους με φίλτρα. Λίγη επεξεργασία στο Facetune μπορεί να κάνει το δέρμα πιο λείο, τα δόντια πιο λευκά και τα μάτια και τα χείλη μεγαλύτερα. Μόλις ανέβει στο Instagram τα likes και τα σχόλια πέφτουν βροχή», δήλωσε ο διευθυντής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Αισθητικής και Λέϊζερ της Βοστόνης.
Διαβάστε επίσης: Instagram, Snapchat, Facebook. Πότε έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχολογία, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Διαβάστε επίσης: Η ματαιοδοξία στο απόγειό της. Η νέα τρέλα για πλαστική επέμβαση. Η ζήτησή της έχει τριπλασιαστεί