Γιατί δυσκολευόμαστε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα; Τι απαντούν οι επιστήμονες για τη λειτουργία του εγκεφάλου

1403
Ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να συγκεντρώνεται μέχρι και σε δυο πράγματα ταυτόχρονα. Όμως, όταν προστεθεί έστω και μια παραπάνω πράξη που πρέπει να γίνει, είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει. 

Ο όρος «πολυεπεξεργασία» αναφέρεται σε διάφορα πράγματα που κάνουμε ταυτόχρονα. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί και ο λόγος είναι η λειτουργία του εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος είναι ικανός να συγκεντρωθεί πολύ καλά σε δυο πράγματα ταυτόχρονα, καθώς το μισό του μέρος δίνει προσοχή και στο ένα και το άλλο μισό στο άλλο. Τι γίνεται όταν οι ταυτόχρονες πράξεις αυξάνονται;

Για κάθε πράξη που κάνουμε, ο εγκέφαλος δίνει όλη του την προσοχή σε αυτή. Ακόμη και σε δυο ταυτόχρονες πράξεις, μπορεί να αντεπεξέλθει πολύ καλά, χωρίς κανένα εμπόδιο. Όμως, από δυο πράξεις και πάνω, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.
Για να μπορέσει ο άνθρωπος, μέσω του εγκεφάλου, να εκτελέσει σωστά αυτό που κάνει, απομονώνει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία δέχεται από το περιβάλλον, προκειμένου να παραμείνει συγκεντρωμένος στην πιο σημαντική πράξη.

Ένα παράδειγμα που το επιβεβαιώνει είναι όταν είμαστε έτοιμοι να παρκάρουμε το αυτοκίνητο και ακούμε ραδιόφωνο ή μουσική.
Οι περισσότεροι οδηγοί όταν είναι έτοιμοι να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους, έχουν τη συνήθεια να χαμηλώνουν το ραδιόφωνο ή τη μουσική που ακούνε. Αυτή η αυθόρμητη κίνηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σχετίζεται με τις περιορισμένες πηγές προσοχής.

Η ακοή της μουσικής είναι μια πολύπλοκη πράξη που σχετίζεται με την ψυχολογία. Ο εγκέφαλος όταν λαμβάνει πολλές συχνότητες μαζί, αποσυντονίζεται. Για αυτό το λόγο, εστιάζει στην πιο σημαντική δράση και αποκλείει όλες τις υπόλοιπες. Είναι μια ενστικτώδης κίνηση από τον εγκέφαλο για να ολοκληρωθούν οι κινήσεις που θέλουμε να κάνουμε.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους. Αρκετοί έχουν την ικανότητα να κάνουν πολλές κινήσεις ταυτόχρονα και να παραμένουν το ίδιο συγκεντρωμένοι.
Οι γυναίκες έχουν αυξημένη ικανότητα να συγχρονίζουν τις κινήσεις τους σε σχέση με τους άνδρες.

Το να «βομβαρδίζεται» ο εγκέφαλος με πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα και να αποσπάται η προσοχή, είναι επικίνδυνο. Είναι γεγονός ότι, όταν κάνουμε μια πράξη και προσθέτουμε άλλη μια, δίνουμε λιγότερη σημασία στην πρώτη ενέργεια ή τη σταματάμε τελείως.
Άλλο είναι παράδειγμα είναι, όταν περπατάμε στο δρόμο και μιλάμε στο τηλέφωνο. Ο εγκέφαλος σταματάει να δίνει προσοχή στο περπάτημα και εστιάζει στο τηλεφώνημα, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουμε το βήμα μας.

Το ίδιο συμβαίνει όταν μιλάμε στο κινητό, ακόμη και με ακουστικά, ενώ οδηγούμε. Αυτόματα ο εγκέφαλος εστιάζει στο τηλεφώνημα και όχι στην οδήγηση. Για αυτό το λόγο απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο την ώρα που οδηγούμε. Είναι επικίνδυνο και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή! Το πιο ασφαλές σε αυτή την περίπτωση είναι να επιλέξουμε μια από τις δυο πράξεις και όχι να τις εκτελούμε ταυτόχρονα.
Δεν είναι ανικανότητα. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Διαβάστε επίσης: Οι επιστήμονες προειδοποιούν γιατί το κινητό δεν πρέπει να ακουμπάει το σώμα μας. Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την ακτινοβολία

 

Διαβάστε επίσης: Πώς ο εθισμός στα social media έχει αλλάξει τη λειτουργία του εγκεφάλου. H ψευδαίσθηση ότι δονείται συνεχώς το κινητό