Σε ποια ηλικία μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και δημιουργούνται ρυτίδες, σακούλες και κούραση; Πώς αυξάνεται το πολύτιμο κολλαγόνο με διατροφή

4938
Το σώμα και ο οργανισμός χρειάζονται πρωτεΐνες για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το κολλαγόνο είναι από τις βασικότερες πρωτεΐνες για την υγεία των ιστών του δέρματος, των άκρων, της καρδιάς και πολλών ακόμη.

Το 30% του συνόλου των πρωτεϊνών αποτελείται από κολλαγόνο. Βρίσκεται στην καρδιά, στο δέρμα, στους τένοντες, ακόμη και στα μαλλιά. Λειτουργεί σαν κόλλα στο σώμα. Σε συνδυασμό με την ελαστίνη προσδίδει ελαστικότητα και ανθεκτικότητα στους ιστούς του σώματος.

Με το πέρασμα των χρόνων, μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου. Συγκεκριμένα, μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου ξεκινάει να πέφτει έως και 1,5% ανά έτος.
Η βασικότερη συνέπεια αυτού εμφανίζεται στο δέρμα, με τις πρώτες ρυτίδες και σακούλες.
Εμφανίζεται γρηγορότερα η κούραση και μειώνεται η απόδοση του ατόμου.
Αρκετές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση και τα αρθριτικά, συνδέονται άμεσα με την απώλεια κολλαγόνου στους ιστούς.

Τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία στη διατροφή, μπορούν να επιβραδύνουν τη μείωση παραγωγής κολλαγόνου.

Βιταμίνη C
Τα οφέλη στον οργανισμό από τη βιταμίνη C είναι πάρα πολλά. Έτσι και στην παραγωγή κολλαγόνου. Αν δεν υπάρχει βιταμίνη C στο σώμα, δε μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο.
Ακόμη και μικρές ποσότητες βιταμίνης C ημερησίως, 10- 20 mg, είναι αρκετές για την παραγωγή. Η βιταμίνη C σε συνδυασμό με το κολλαγόνο, επιταχύνει την ανάρρωση από πληγές ή τραύματα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, πέρα από τα πορτοκάλια, είναι οι κόκκινες πιπεριές, ο μαϊντανός, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και οι φράουλες. Μια σχετικά άγνωστη πηγή βιταμίνης C είναι και το ιπποφαές.

Αμινοξέα
Όπως η βιταμίνη C, έτσι και τα αμινοξέα είναι από τα βασικότερα συστατικά για την παραγωγή κολλαγόνου. Ορισμένα αμινοξέα δε μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και λαμβάνονται μέσω της διατροφής.
Με μια ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών, μπορούν να παραχθούν τα αμινοξέα, κυρίως μέσω των ζωτικών τροφών, όπως το κρέας, το ψάρι και τα αυγά. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα 85 γραμμαρίων παρέχει 23 γραμμάρια πρωτεΐνη, εκ των οποίων τα 5 γραμμάρια είναι κολλαγόνο.
Ανεξάρτητα από την ηλικία του κάθε ανθρώπου, πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά τροφές με πρωτεΐνες, αλλά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να λαμβάνουν περισσότερη πρωτεΐνη, προκειμένου να προλάβουν την οστεοπόρωση και την απώλεια μυικής μάζας, τη σαρκοπενία.

Χαλκός
Εξίσου σημαντικό συστατικό για την παραγωγή κολλαγόνου. Ο χαλκός ενεργοποιεί τη σύνθεση ενός ενζύμου, απαραίτητο για την τελική φάση παραγωγής κολλαγόνου.
Θεωρείται απαραίτητος για την υγεία της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και των οστών, για το λόγο ότι έχει βασικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου.
Τροφές που περιέχουν χαλκό είναι τα αμύγδαλα, τα κάσιους, οι ηλιόσποροι, τα στρείδια, οι φακές και η σοκολάτα. Το βοδινό συκώτι έχει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες χαλκού.
Όμως, όπως όλα τα μέταλλα, έτσι και ο χαλκός πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η αλόγιστη κατανάλωση τροφών με χαλκό μπορεί να έχει παρενέργειες.

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος βοηθάει σημαντικά στην επούλωση των πληγών. Η σύσταση είναι για 11mg στους άνδρες και 8mg στις γυναίκες. Ανεξάρτητα από το ρόλο του στην παραγωγή κολλαγόνου, ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στη σύνθεση περισσότερων από 100 ενζύμων.
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε τροφές, όπως τα μύδια, τα στρείδια, οι σαρδέλες, τα μανιτάρια, τα όσπρια, ο κρόκος αυγών και ο αρακάς.

Μαγγάνιο
Η υγιής παραγωγή κολλαγόνου στηρίζεται από το μαγγάνιο. Ένα είδος αμινοξέως που έχει εξίσου βασικό ρόλο στο κολλαγόνο, είναι η προλίνη. Το μαγγάνιο ενεργοποιεί τα ένζυμα που χρειάζονται για να παραχθεί προλίνη από τα κύτταρα.
Το μαγγάνιο βρίσκεται σε προϊόντα ολικής άλεσης, όπως οι ξηροί καρποί, η σταφίδα, ο ανανάς, το αβοκάντο, το καφέ ρύζι και το τσάι.

Διαβάστε επίσης: Η βιταμίνη που δυναμώνει μαλλιά και νύχια και καθυστερεί τις ρυτίδες. Σε ποιες τροφές περιέχεται

 

 

Διαβάστε επίσης: Πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ποιες καθημερινές συνήθειες μας γερνούν εν αγνοία μας