Πολύτιμες συμβουλές για τη συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο. Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το καλοκαίρι και πότε χαλάνε τα τρόφιμα

2506
Για να συντηρηθούν τα τρόφιμα φρέσκα για ορισμένες μέρες και να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών, πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένοι κανόνες χρήσης του ψυγείου. 

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι να βάλουν το ψυγείο στη κατάλληλη θερμοκρασία ανάλογα την εποχή.
Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι το ψυγείο πρέπει να έχει θερμοκρασία 2-4 οC, ενώ η κατάψυξη το πολύ -18οC για να μην αναπτύσσονται βακτήρια στα τρόφιμα. Το χειμώνα η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει στους 5 οC.

Δεν φτάνει όμως, η ρύθμιση της θερμοκρασίας στους κατάλληλους βαθμούς για να διατηρηθούν τα τρόφιμα. Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν και άλλα πράγματα ως προς τη χρήση του ψυγείου, ώστε να λειτουργεί σωστά και να συντηρούνται τα τρόφιμα.

#1 Το ψυγείο δεν πρέπει να γεμίζει υπερβολικά, καθώς ο ψυχρός αέρας δεν μπορεί να κινηθεί ανάμεσα στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να μην ψύχονται σωστά και να χαλάνε πολύ γρήγορα.

#2 Τα καινούργια ψυγεία (nofrost) κάνουν απόψυξη μόνα τους. Αν το ψυγείο όμως, είναι παλιάς τεχνολογίας, σχηματίζει πάγο στο εσωτερικό και οι ιδιοκτήτες πρέπει τακτικά να κάνουν απόψυξη μόνοι τους. Για την απόψυξη, πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα τρόφιμα, να βγάλουμε το ψυγείο από την πρίζα και να αφαιρέσουμε σιγά σιγά τον πάγο με ζεστό νερό και ξύδι για να απομακρυνθούν και οι άσχημες οσμές που έχουν συσσωρευτεί. Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί ο πάγος, το ψυγείο δεν λειτουργεί αποδοτικά, καθώς η θερμοκρασία δεν κατανέμεται σωστά.

#3 Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης, να μην τοποθετούνται ζεστά τα φαγητά στο ψυγείο, καθώς χάνεται η ψύξη του και αυξάνεται εσωτερικά η θερμοκρασία. Το φαγητό πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν να τοποθετηθεί στο ψυγείο. Δεν πρέπει όμως, το φαγητό να μείνει εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

#4 Το ψυγείο δεν πρέπει να μένει πολύ ώρα ανοιχτό, ούτε να ανοιγοκλείνει συνεχώς, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία του και τα τρόφιμα δεν συντηρούνται.

#5 Όσον αφορά τα τρόφιμα, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία για τη διατήρησή τους πριν και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Παράλληλα, πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικές συσκευασίας ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση τους και χάσουν τα υγρά τους.

Σωστή τοποθέτηση των τροφίμων

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, η σειρά που τοποθετούνται τα τρόφιμα παίζει ρόλο στη συντήρησή τους και στην ασφαλή κατανάλωσή τους. Τα καινούργια τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται πίσω από αυτά που υπάρχουν ήδη στο ψυγείο.Έτσι, θα καταναλωθούν πρώτα τα τρόφιμα που βρίσκονται μερικές μέρες μέσα το ψυγείο και δεν θα προλάβουν να χαλάσουν.

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να τοποθετούνται χωρίς σακούλα στα ειδικά συρτάρια που υπάρχουν στο κάτω μέρος του ψυγείου. Σε αυτό το σημείο η θερμοκρασία του ψυγείου μπορεί να φτάσει τους 100C, που είναι ιδανική για τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς η πολύ χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να να τα καταστρέψει.
Ειδική κατηγορία αποτελούν τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι που πρέπει να φυλάσσονται αεροστεγώς σε σακούλες, ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους.

Τα νωπά κρέατα και τα ψάρια πρέπει να τοποθετούνται στο ράφι που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα συρτάρια, καθώς είναι το πιο κρύο σημείο του ψυγείου. Έτσι, δεν θα προλάβουν να δημιουργηθούν μικροοργανισμοί μέχρι να μαγειρευτούν.

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε είναι ότι τοποθετούμε τρόφιμα που χρειάζονται υψηλή ψύξη στην πόρτα του ψυγείο. Η θερμοκρασία στα ράφια της πόρτας μπορεί να φτάσει τους 10-15°C. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετούνται τρόφιμα που δεν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να συντηρηθούν, όπως τα ποτά, η μουστάρδα και το βούτυρο.
Το γάλα, το τυρί, τα αυγά και τα αλλαντικά πρέπει να μπαίνουν στο μεσαίο ράφι που θερμοκρασία είναι 4-5°C και στο ψηλότερο που δεν ξεπερνά τους 8°C.

Τα τρόφιμα που βρίσκονταν στην κατάψυξη, πρέπει να ξεπαγώνουν σταδιακά μέσα στο ψυγείο. Μια πιο αποτελεσματική λύση είναι να μπει το το κατεψυγμένο τρόφιμο σε κρύο νερό μέσα σε κλειστή σακούλα. Το νερό πρέπει να ανανεώνεται περίπου κάθε 30 λεπτά.
Αν ξεπαγώσουν, πρέπει να μαγειρευτούν άμεσα και να μην ξαναμπούν στην κατάψυξη, καθώς αναπτύσσονται πολλά βακτήρια, αυξάνονται οι πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης.

Με πληροφορίες από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα

Φωτογραφίες: flickr

Διαβάστε επίσης: Τροφές που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο. Χαλάνε πιο γρήγορα και αλλοιώνεται η γεύση τους

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί να βάλετε ένα κέρμα στο ψυγείο, αν λείπετε πολλές μέρες από το σπίτι.