Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να βουτήξετε στη θάλασσα. Διαβάστε συμβουλές που σώζουν ζωές
Το κολύμπι στη θάλασσα εκτός από θεραπευτικό είναι και διασκεδαστικό. Γυμνάζει το σώμα και καταπραΰνει πόνους. Όμως για να είναι ασφαλές, πρέπει να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες. Διαφορετικά μπορεί να καταλήξει επικίνδυνο.
Μια κλασσική συμβουλή ή και προσταγή, είναι η φράση «μην κολυμπάς με γεμάτο στομάχι»!
Συνήθως οι γονείς προειδοποιούν τα παιδιά τους, όμως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, ότι στην πραγματικότητα οι ενήλικες κινδυνεύουν περισσότερο.
Όταν κάποιος έχει μόλις φάει, δεν πρέπει να μπαίνει στη θάλασσα.
H διαδικασία της χώνεψης έχει ξεκινήσει και τα όργανα είναι απασχολημένα.
Η καρδιά έχει λιγότερη αντοχή και το κολύμπι την επιβαρύνει.
Επιπλέον, η έντονη άσκηση όπως το κολύμπι, αποσπά τον οργανισμό από τη διαδικασία της χώνεψης και στέλνει το αίμα στα άκρα και στους μυς, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει ο κολυμβητής. Με αυτό τον τρόπο, με τη γρήγορη αιμάτωση, μπορεί να πάθετε κράμπα.
Δεν πρέπει να βουτήξετε αν δεν αισθάνεστε καλά, για οποιονδήποτε λόγο.
Το κολύμπι όσο εύκολο κι αν φαίνεται, χρειάζεται ηρεμία, δύναμη και αντοχή.
Ο κολυμβητής για να ωφελήσει τον εαυτό του θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Αν είχατε έναν τραυματισμό που δεν έχει θεραπευτεί πλήρως ή αν αισθάνεστε ζαλάδα, πονοκέφαλο, πόνο στο στήθος και άλλα, είναι καλό να αποφύγετε να μπείτε στη θάλασσα.
Πολλά δυστυχήματα έχουν προκληθεί, από παρόμοιες αιτίες.
Ακόμη και να έχετε δέκατα, οι ειδικοί προτείνουν να αναβάλετε τη βουτιά για κάποια άλλη μέρα.
Πρέπει να είστε επιφυλακτικοί σε μέρη που δεν γνωρίζετε.
Οι βουτιές και το κολύμπι σε άγνωστες θάλασσες, έχουν προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.
Το νερό μπορεί να βαθαίνει απότομα, ή να σχηματίζονται ρεύματα. Οι βουτιές είναι επίσης επικίνδυνες, καθώς δεν είναι πάντα γνωστό το βάθος της θάλασσας και σε πόση απόσταση μπορεί να βρίσκονται βράχια.
Επίσης, μην κολυμπάτε μόνοι σε απομονωμένα μέρη. Είναι πιθανό να μην υπάρχει ναυαγοσώστης και κανείς να μην μπορεί να σας βοηθήσει σε ώρα ανάγκης.
Ακόμη κι ο καλύτερος κολυμβητής, δεν πρέπει να εμπιστεύεται υπερβολικά τις δυνάμεις του.
Είναι καλό να αποφεύγετε το νυχτερινό κολύμπι. Η ορατότητα το βράδυ είναι περιορισμένη και αν χρειαστείτε βοήθεια θα μπορείτε να επικοινωνήσετε μόνο με τη φωνή. Είναι δύσκολη η οπτική επαφή.
Απαγορευτικό είναι το κολύμπι, μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
Το αλκοόλ εκτός του ότι μειώνει τα αντανακλαστικά και καθυστερεί τις αντιδράσεις, μας κάνει να μην υπολογίζουμε τον κίνδυνο.
Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μεγαλώνει την ένταση που ασκεί το νερό στο στομάχι και στο σώμα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για ατύχημα.
Διαβάστε επίσης: Ποιες παραλίες στην Αττική είναι κατάλληλες και ποιες είναι ακατάλληλες για κολύμπι. (Αναλυτικοί πίνακες)
Διαβάστε επίσης: Θαλασσινό νερό. Δε φαντάζεστε πόσες ασθένειες ή παθήσεις θεραπεύει με την κολύμβηση. Κάνει ακόμη και απολέπιση