Λίστα με τις τροφές που δεν τρώνε οι καρδιολόγοι. Κάτι ξέρουν παραπάνω
Οι καρδιολόγοι είναι οι εκείνοι που ξέρουν καλύτερα από όλους πώς οι καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να βλάψουν την καρδιά. Αν και η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, συμβάλλει και αυτή στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Μπορεί μια διατροφική παρασπονδία μια φορά στο τόσο να μην μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας, υπάρχουν όμως μερικά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται και να τρώγονται σε μικρές ποσότητες. Η σωστή διατροφή πρέπει να συνδυάζεται και με έναν γενικότερο υγιεινό τρόπο.
«Δεν υπάρχουν απαγορευμένα φαγητά, αλλά κάποια δεν πρέπει να τρώγονται σε καθημερινή βάση ούτε σε μεγάλες ποσότητες» ανέφερε η Jennifer Haythe, καρδιολόγος από Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης. Η καρδιολόγος ανέφερε φαγητά που δεν καταναλώνει ούτε η ίδια και συμβουλεύει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.
Επεξεργασμένα κρέατα
Κόκκινο κρέας
Πατατάκια
Τα πατατάκια περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά, αλάτι και υδατάνθρακες. Ο συνδυασμός τους όχι μόνο παχαίνει, αλλά είναι επιβλαβής για την υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει ότι η ημερήσια κατανάλωση νατρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.500 χιλιοστόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά, αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το 99,2% των ανθρώπων παγκοσμίως καταναλώνουν πάνω από 2.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα.
Μάλιστα, ένας στους 10 θανάτους από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού.
Πίτσα
«Η πίτσα δεν είναι τίποτα άλλο από έναν τεράστιο υδατάνθρακα γεμάτο αλάτι, επεξεργασμένα κρέατα και τυρί» σχολίασε η Jennifer Haythe, καρδιολόγος από Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης.
Όλα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς. Ακόμη και αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό, οι γιατροί συμβουλεύουν να προτιμάμε μια πιο υγιεινή εκδοχή της με περισσότερα λαχανικά και όχι πολλά αλλαντικά.
Λευκό ψωμί
Το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια και το λευκό ρύζι είναι αμυλούχες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μετατρέπονται σε ζάχαρη στο σώμα. Προσφέρουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Μπορεί να αυξάνουν δραστικά την ενέργεια του οργανισμού για λίγη ώρα, αλλά μειώνεται ξαφνικά, γι’ αυτό και πεινάμε πιο γρήγορα.
Το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να χωνεύονται πιο αργά και να βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Τηγανητά
Τα τηγανητά μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά δεν έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, ακόμη και αν το τρόφιμο είναι λαχανικό.
«Κάνουν κακό στην καρδιά, στο βάρος σας και γεμίζουν τον οργανισμό με οξειδωτικά μέσα που καταστρέφουν τα κύτταρα» ανέφερε η καρδιολόγος.
Το τηγάνισμα αλλάζει τη δομή των βιταμινών και των αντιοξειδωτικών και δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό.
Τα δημητριακά
Τα περισσότερα συσκευασμένα δημητριακά είναι πλούσια σε ζάχαρη και έγκειται και το πρόβλημα. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, όσοι προσλαμβάνουν το 17-21% των ημερήσιων θερμίδων τους από την προστιθέμενη ζάχαρη έχουν 38% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκριτικά με εκείνους που το 8% των θερμίδων τους προερχόταν από την κατανάλωση ζάχαρης.
«Αυξάνουν τη ζάχαρη, τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη στο αίμα» ανέφερε η καρδιολόγος.
Συμβουλεύει να καταναλώνουμε δημητριακά με λιγότερη ζάχαρη και να προτιμούμε τη βρώμη που μπορεί να συνδυαστεί με φρούτα για καλύτερη γεύση.
Επιπλέον αλάτι στο φαγητό
Πολλοί βάζουν επιπλέον αλάτι πάνω από κάθε τους γεύμα. Το αλάτι όμως, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, οι αρτηρίες στενεύουν, αυξάνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε με το αλάτι για να γίνει νόστιμο το φαγητό. Για περισσότερη γεύση μπορούν να προστεθούν στο φαγητό άλλα μπαχαρικά, όπως κύμινο, κάρυ, σκόρδο και δεντρολίβανο.
Με πληροφορίες από Reader’s Digest
Διαβάστε επίσης: Τροφές που δεν πρέπει να πλένονται πριν την κατανάλωσή τους, γιατί ίσως έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα