Γνωρίζατε ότι το κάρυ μπορεί να περιέχει ως 40 μπαχαρικά; Το μπαχαρικό που κάνει καλό στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στο ήπαρ
Το κάρυ δεν είναι ένα μόνο μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα διαφορετικών μπαχαρικών. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή και τα συστατικά του μπορεί να φτάσουν ακόμη και 40 διαφορετικά μπαχαρικά. Συνήθως όμως, το κάρυ που κυκλοφορεί στο εμπόριο έχει 5-10 συστατικά, μεταξύ των οποίων είναι ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, τσίλι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα και το γαρίφαλο.
Τα οφέλη του στην υγεία
Επειδή το κάρυ είναι ένα μείγμα μπαχαρικών, ο οργανισμός προσλαμβάνει τα οφέλη από κάθε συστατικό του.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής, μια κουταλιά της σούπας κάρυ έχει 20 θερμίδες, 0,87g λιπαρά, 3,66 g υδατάνθρακες, 2,1g ίνες και 0,8g πρωτεΐνη.
Έρευνες έχουν δείξει ότι μπαχαρικά όπως, ο κουρκουμάς, το κύμινο και το κόλιαντρο έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες που εμποδίζουν τις λοιμώξεις να προσβάλουν το σώμα.
Τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε ίνες που βοηθούν την κίνηση του εντέρου και βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Αλλά και οι πρωτεΐνες που περιέχει βοηθούν το πεπτικό σύστημα.
Βοηθάνε στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών από το φαγητό σε διάφορα μέρη του σώματος.
Ο κουρκουμάς που συνήθως είναι το 20-30% του κάρυ έχει συνδεθεί με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αλλά και με την υγεία του ήπατος. Βοηθάει στην αποτοξίνωση και καθυστερεί πιθανές βλάβες στο συκώτι που μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση.
Παράλληλα, ο κουρκουμάς ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ίνες που έχει το κάρυ βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης στο σώμα, γεγονός που επίσης βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
Ο κουρκουμάς συμβάλει και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς ενισχύει την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων. Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, ότι η κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να διορθώσει από μόνος του τις βλάβες που μπορεί να προκύψουν.
Μάλιστα, έρευνες λένε ότι μπορεί να προστατέψει ακόμη και από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στην Ασία που καταναλώνουν συχνά κάρυ είναι τέσσερις φορές μικρότερη απ’ ότι στην Αμερική.
Συγκεκριμένα, προσβάλει μόνο το 5% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών.
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης έδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν κάρυ συχνά είχαν καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα απ’ αυτούς που δεν έτρωγαν ποτέ ή σπάνια.
Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση του κάρυ πρέπει να γίνεται με μέτρο και χωρίς υπερβολές. Η μεγαλύτερη ποσότητα δεν σημαίνει και πολλαπλασιασμό των ευεργετικών ιδιοτήτων του.
Η ιστορία του διάσημου μπαχαρικού
Το κάρυ προέρχεται από την κουζίνα της Νότιας Ασίας και μοιάζει πολύ γευστικά με ένα παρόμοιο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται εκεί, που ονομάζεται γκαράμ μασάλα. Παρ’ όλα αυτά, τόσο η σκόνη κάρυ, όσο και η λέξη, θεωρούνται δημιουργία των δυτικών λαών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι εμπνεύστηκαν την ονομασία του «κάρυ» από τη λέξη kari των Ταμίλ, μιας γλώσσας που χρησιμοποιείται κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ινδίας και σημαίνει «σάλτσα που κάνει νόστιμο το ρύζι».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Βρετανοί παραγωγοί έφτιαξαν σκόνη curry σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα μπαχαρικό που θύμιζε τις γεύσεις της Νότιας Ινδίας που γνώρισαν κατά τη βρετανική αποικιοκρατία. Σιγά σιγά μέσω του εμπορίου, το κάρυ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, μείγματα μπαχαρικών με βασικά συστατικά την πιπερόριζα, το σκόρδο και τον κουρκουμά χρησιμοποιούνταν στην Ινδία τουλάχιστον 4 χιλιάδες χρόνια πριν.
Το τσίλι προστέθηκε στο μείγμα κατά τον 16ο αιώνα, όταν έφτασε στη Νότια Ασία από την Αμερική.
Στην Ινδία δεν ευσταθεί ο όρος κάρυ και έτσι, δεν μπορεί κάποιος να το ζητήσει για το φαγητό του. Οι Ινδοί χρησιμοποιούν διάφορα μπαχαρικά ανάλογα την περιοχή, αλλά κανένας δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «κάρυ» για χαρακτηρίσει τα μείγματα που φτιάχνουν.
Διαβάστε επίσης: Δε φαντάζεστε τι κάνει ο κουρκουμάς στον οργανισμό. Ίσως το πιο ισχυρό μπαχαρικό που υπάρχει για την υγεία