Συναγερμός στη Μεσόγειο. Εντοπίστηκαν επικίνδυνες μέδουσες με δηλητηριώδη πλοκάμια
Συναγερμός σήμανε στη Μεσόγειο, μετά τον εντοπισμό δηλητηριωδών μεδουσών στις ακτές της Ισπανίας.
Αρχικά, οι επικίνδυνες μέδουσες βρέθηκαν στις ακτές της Ίμπιζα και της Φορμεντέρα, ενώ μερικές μέρες αργότερα εντοπίστηκαν και σε παραλία της Μαγιόρκα, γεγονός που δείχνει ότι το φαινόμενο επεκτείνεται σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου.
Πρόκειται για τη λεγόμενη πορτογαλική καραβέλα, τον «τρόμο που επιπλέει», που επιστημονικά ονομάζεται Physalia physalis, και θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη θαλάσσιου υδρόζωου. Μπορεί να μοιάζει με μέδουσα, αλλά στην ουσία ανήκει στην οικογένεια των σιφωνοφόρων.
Ζει κυρίως στα ανοιχτά του Ατλαντικού, Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού. Παρ’ όλα αυτά, δυνατοί άνεμοι και ρεύματα μπορεί να τις μεταφέρουν σε παραλίες της Μεσογείου.
«Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα της μετανάστευσης πολλών θαλάσσιων πλασμάτων. Αν αυτό καθιερωθεί θα δημιουργηθεί πρόβλημα» ανέφερε ο Xavier Pastor, ο διευθυντής της οικολογικής εκστρατείας Oceana.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι πορτογαλικές καραβέλες πέρασαν από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέσα από το στενό του Γιβραλτάρ λόγω των ισχυρών ρευμάτων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, «μέδουσες» ξεβράστηκαν και στην πόλη Αλικάντε στην ανατολική Ισπανία και οι αρχές αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν το κολύμπι στις παραλίες της περιοχής για μερικές ημέρες.
Μάλιστα, σκέφτονται να τοποθετήσουν δίχτυα για να εμποδίσουν τις «μέδουσες» να πλησιάσουν στις ακτές, αλλά και drones για να επιβλέπουν την κατάσταση. Το δημοτικό συμβούλιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα απαγόρευσε την κολύμβηση και στις παραλίες Μolinar και Can Pastilla, εξαιτίας της εμφάνισης των θανατηφόρων «μεδουσών».
Σε άλλες παραλίες, όπου εντοπίστηκαν «μέδουσες» μικρού μεγέθους που δεν θεωρείται επικίνδυνοι, οι Αρχές προειδοποίησαν τους λουόμενους να είναι απλώς προσεκτικοί και σε περίπτωση που δουν πορτογαλική καραβέλα, να τους ειδοποιήσουν.
Το μήκος της μέδουσας Portuguese man o’ war, όπως αλλιώς ονομάζεται, ξεκινάει από τα 30 εκατοστά και μαζί με τα πλοκάμια της φθάνει μέχρι τα 30 μέτρα.
Το δηλητήριο τους είναι 10 φορές πιο ισχυρό από αυτό των κανονικών μεδουσών.
Μπορεί να σκοτώσει μικρά ψάρια, ενώ προκαλεί ισχυρό πόνο στους ανθρώπους. Παραλύει τα θύματά του για να τα φάει. Η επαφή με κομμένα πλοκάμια ή με νεκρή μέδουσα που ξεβράστηκε στην ακτή, πονάει το ίδιο με το τσίμπημα της μέδουσας όταν είναι ζωντανή.
Στους ανθρώπους εκτός από τον έντονο πόνο, αφήνει κόκκινα σημάδια στο δέρμα που κρατούν περίπου 3 μέρες, ενώ ο πόνος αρχίζει να εξασθενεί μετά τις 3 ώρες.
Το δηλητήριο μπορεί να μεταφερθεί στους λεμφαδένες και να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργική αντίδραση, όπως πρήξιμο στο λαιμό, απόφραξη των αεραγωγών, καρδιακή δυσφορία και αδυναμία αναπνοής.
Μπορεί να προκληθεί ακόμη και πυρετός.
Ο θάνατος από τσίμπημα της συγκεκριμένης μέδουσας είναι πολύ σπάνιος, αλλά όχι απίθανος.
Οι γιατροί συμβουλεύουν τους λουόμενους, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με την πορτογαλική καραβέλα, να αφαιρέσουν με γάντια τη «γλίτσα» που αφήνει η μέδουσα, να πλύνουν το σημείο προσεκτικά με θαλασσινό και στη συνέχεια με εμφιαλωμένο νερό, να το τοποθετήσουν πάγο για το πρήξιμο και να επισκεφτούν εγκαίρως έναν γιατρό.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης: Σπάνιο είδος καρχαρία που κινδυνεύει με εξαφάνιση, αλιεύτηκε στον Πατραϊκό κόλπο (φωτό)
Διαβάστε επίσης: Καταγγελία: προστατευόμενα θαλάσσια είδη σερβίρονται παράνομα σε γνωστά εστιατόρια. Κάποια είναι επικίνδυνα