«Θεϊκοί γίγαντες με φουστανέλες». Το αφιέρωμα του Associated Press στους Εύζωνες (φωτογραφίες)

1901
Αφιέρωμα στην ελληνική Προεδρική Φρουρά, έκανε σε άρθρο του το Associated Press, με τίτλο «Θεϊκοί γίγαντες με φουστανέλες: Γνωρίστε τους πιο διάσημους στρατιώτες της Ελλάδας».

Οι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί, καθώς αντιμετωπίζονται ως αξιοθέατο και φωτογραφίζονται από πλήθος τουριστών.
Στο αφιέρωμα, αναφέρεται ο τρόπος που επιλέγονται οι Εύζωνες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στολής τους, αλλά και η σημασία και η ιστορία πίσω από τους γνωστούς τσολιάδες.


«Μπορεί να είναι οι κοντές, πτυχωτές φουστανέλες, οι μαύρες μεταξωτές καλτσοδέτες και τα παπούτσια με τα πον-πον, αλλά υπάρχει κάτι που αποπνέει μάλλον αγάπη παρά φόβο στην Προεδρική Φρουρά, την πιο γνωστή στρατιωτική μονάδα της Ελλάδας«.

Η Προεδρική Φρουρά αποτελείται από στρατιώτες που εκτελούν τη θητεία τους και επιλέγονται με βάση το ύψος, τον σωματότυπο, τη στάση σώματος και το θρήσκευμα, καθώς πρέπει να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
Οι Εύζωνες στέκονται και φρουρούν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και την κατοικία του αρχηγού του ελληνικού κράτους, όρθιοι και ακίνητοι για ώρες, μέχρι τη στιγμή που θα αλλάξουν βάρδια με άλλους στρατιώτες.
Τότε, ο αρχίζει ο χαρακτηριστικός βηματισμός τους, τον οποίο εκθειάζουν οι αρθρογράφοι του Associated Press.

Οι στρατιώτες παραδοσιακά δεν κινούνται όσο φρουρούν, όμως τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, λόγω βίαιων διαδηλώσεων και επεισοδίων.
Η Προεδρική Φρουρά δημιουργήθηκε πριν από 150 χρόνια ως πολεμική δύναμη και σήμερα ο ρόλος της είναι συμβολικός και εθυμοτυπικός.
Οι στρατιώτες συμμετέχουν σε τελετές, αναβιώνοντας την αντίληψη της ελληνικής συνείδησης όπως ήταν μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.
Η ονομασία Εύζωνες σημαίνει «καλά ζωσμένοι» και χρησιμοποιείται εδώ και 3.000 χρόνια.
Από τον 19ο αιώνα, όταν το νέο ελληνικό κράτος αγωνιζόταν να διατηρήσει τους δεσμού του με την αρχαιότητα.

Η ενδυμασία τους, από το φέσι που φορούν στο κεφάλι μέχρι και τα τσαρούχια τους, χρειάζονται μήνες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, καθώς πρόκειται για χειροτεχνήματα που απαιτούν μεράκι και λεπτομέρεια.

φωτογραφίες: Associated Press

Διαβάστε επίσης: Φουστανέλα, τσαρούχια, φούντα, φάριο. Τι συμβολίζει η στολή του τσολιά;