Γονείς έκαναν μήνυση στον 30χρονο γιο τους για να φύγει από το σπίτι στην Αμερική. Έρευνα: Σε ποια ηλικία ανεξαρτητοποιούνται οι Έλληνες
Μήνυση υπέβαλλαν οι γονείς από τη Νέα Υόρκη για να τον αναγκάσουν τον 30χρονο γιο τους να φύγει από το σπίτι και να σταθεί επιτέλους στα πόδια του.
Ο Μάικλ Ροτόντο παρόλο που είχε φύγει από το πατρικό του σπίτι όταν ήταν ακόμη 20 ετών, γύρισε όμως σύντομα όταν έχασε τη δουλειά του. «Δεν πληρώνει ενοίκιο, δεν βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να βρει κάποια άλλη δουλειά» ανέφεραν οι γονείς του.
Η μητέρα του Κριστίνα και ο πατέρας του Μαρκ Ροτόντο, φαίνεται πως αγανάκτησαν και αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μέτρα, καθώς ο γιος τους αγνοούσε κάθε προειδοποίησή τους. Πριν καταφύγουν στο δικαστήριο, οι γονείς του έστειλαν 5 επίσημα ειδοποιητήρια που του ζητούσαν να φύγει από το σπίτι.
Του προσέφεραν ακόμη και χρήματα για να βρει να μείνει κάπου αλλού.
«Πάρε 1100 δολάρια για να βρεις ένα μέρος να μείνεις.
Πούλα μερικά πράγματα αξίας. Χρειάζεσαι χρήματα και έτσι και αλλιώς δεν έχεις χώρο να τα βολέψεις όλα αυτά.
Υπάρχουν δουλειές ακόμη και για αυτούς που έχουν ελάχιστη εργασιακή εμπειρία όπως εσύ. Βρες μια. Πρέπει να δουλέψεις.» του έγραφαν σε ένα άλλο γράμμα.
Όταν είδαν ότι τίποτα από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα, πήγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κράτους για να διώξουν τον γιο τους νόμιμα.
Παρόλο που ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Donald Greenwood, του ζήτησε να φύγει ειρηνικά από το σπίτι και να μην φτάσει η υπόθεση στα άκρα, εκείνος ζήτησε περισσότερο χρόνο. Όπως κατέθεσε χρειάζεται ακόμη 6 μήνες.»
Οι έξι μήνες είναι ένα λογικό χρονικό διάστημα για κάποιον που ήταν εξαρτημένος από τους γονείς του τόσο καιρό.» ανέφερε στο δικαστήριο.
O 30χρονος θα κάνει έφεση και υποστηρίζει ότι δεν του ζήτησαν ποτέ να συμμετέχει στα έξοδα ή να βοηθά στις δουλειές.
Σε συνέντευξή του ο Ροτόντο αποκάλυψε ότι η διαφωνία που έχει με τους γονείς του σχετίζεται και με την επιμέλεια του γιου του, την οποία έχασε λόγω της οικονομικής του κατάστασης. Μετά από αυτό οι γονείς του σταμάτησαν να τον υπολογίζουν στις ανάγκες του σπιτιού και του απαγόρευσαν να χρησιμοποιεί μέχρι και το πλυντήριο.
Σε ποια ηλικία φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι στην Ευρώπη;
Ο Ροτόντο είναι μόνο ένας από τους χιλιάδες νέους που καθυστερούν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους σε ηλικία των 26 ετών.
Οι Σουηδοί ανεξαρτητοποιούνται πρώτοι από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η πλειοψηφία εγκαταλείπει το πατρικό σπίτι σε ηλικία μόλις 21 ετών, ενώ ακολουθούν οι νέοι της Δανίας, του Λουξεμβούργου και της Φινλανδίας.
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 10 χώρες της Ευρώπης που οι νέοι αργούν να φύγουν από το σπίτι. Συγκεκριμένα, εγκαταλείπουν το σπίτι τους περίπου στα 29 τους χρόνια.
Μετά τους Έλληνες ακολουθούν οι Ιταλοί που φεύγουν σε ηλικία 30,1 ετών, οι Σλοβάκοι στα 30,8, οι Κροάτες στα 31,9, οι νέοι στη Μάλτα στα 32,2 και οι νέοι στο Μαυροβούνιο σε ηλικία 32,5 ετών.
Μάλιστα, η έρευνα της Eurostat έδειξε ότι οι γυναίκες ανεξαρτητοποιούνται πιο γρήγορα από τους άνδρες. Το 2016 το 46.6% των Ευρωπαίων ανδρών ηλικίας 25-29 έμεναν ακόμη και τους γονείς τους, ενώ το ποσοστό των γυναικών δεν ξεπερνούσε το 31%.
Στην Ελλάδα το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο με το 77.1% των ανδρών να μένουν με τους γονείς τους, ενώ οι γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών που δεν είχαν ανεξαρτητοποιηθεί ανέρχονταν στο 63.5%. Κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αφήνουν το πατρικό τους στα 28 έτη, ενώ τα αγόρια στα 30,7 έτη.
Η μετατόπιση από την «παιδική» ηλικία στην ενηλικίωση είναι δύσκολη. Οι νέοι φεύγουν από το σπίτι για να σπουδάσουν ή να εργαστούν, να γίνουν υλικά ανεξάρτητοι ή να συζήσουν με το σύντροφό τους. Παρ ‘όλα αυτά, συνήθως οικονομικές δυσκολίες του εμποδίζουν από το να κάνουν αυτά τα βήματα σε μικρή ηλικία.
Δείτε το βίντεο με την κατάθεση του Μάικλ Ροτόντο στο δικαστήριο:
Διαβάστε επίσης: Γιατί οι νέοι μένουν ακόμη στο σπίτι των γονιών τους; Δεν είναι μόνο η κρίση. Έχουν αλλάξει και οι γονείς
Διαβάστε επίσης: Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι πιστεύουν στα ζώδια; Τι ρόλο παίζει το άγχος σύμφωνα με τους επιστήμονες