Η διαφορά των φυσικών σακχάρων με την κλασική ζάχαρη. Ποιες τροφές και ροφήματα έχουν πρόσθετη ζάχαρη
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης αποτελεί πρόβλημα του σύγχρονου τρόπου ζωής και ευθύνεται για την παχυσαρκία, την εμφάνιση διαβήτη αλλά και για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πολλές φορές όμως, τα τρόφιμα έχουν πρόσθετη ζάχαρη που δεν αναγράφεται στα συστατικά της συσκευασίας.
Έτσι, την καταναλώνουμε εν αγνοία μας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας ζάχαρης δεν λειτουργεί καταστροφικά για τον οργανισμό.
Ωστόσο, αν πέρα της ζάχαρης που επιλέγουμε να καταναλώσουμε, στον οργανισμό μας εισέρχεται και η πρόσθετη ζάχαρη, τότε μακροπρόθεσμα είναι πιθανόν να παρουσιαστούν προβλήματα.
Η αμερικανική εταιρεία πρόληψης καρδιακών παθήσεων, αναφέρει ότι ημερησίως η μέγιστη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων δεν πρέπει με τίποτα να ξεπερνά τα 5-6 κοφτά κουταλάκια του γλυκού, για αδύνατους ή κανονικούς σε βάρος ανθρώπους
Η διαφορά των φυσικών σακχάρων με τα πρόσθετα σάκχαρα
Τα σάκχαρα που περιλαμβάνουν τροφές, όπως τα φρούτα ή τα λαχανικά, είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό και αναγκαία για να πραγματοποιηθούν ζωτικές λειτουργίες.
Τα φυσικά σάκχαρα σε συνδυασμό με το νερό, τις φυτικές ίνες και τα υπόλοιπα συστατικά, κάνουν τις τροφές πέρα από υγιεινές και ασφαλείς για κατανάλωση.
Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα, δηλαδή η σακχαρόζη, το σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη, είναι άχρηστα στον οργανισμό.
Προσθέτουν βάρος και είναι ύποπτα για παθήσεις των οργάνων.
Τα φυσικά σάκχαρα σε συνδυασμό με το νερό, τις φυτικές ίνες και τα υπόλοιπα συστατικά, κάνουν τις τροφές πέρα από υγιεινές και ασφαλείς για κατανάλωση.
Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα, δηλαδή η σακχαρόζη, το σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη, είναι άχρηστα στον οργανισμό.
Προσθέτουν βάρος και είναι ύποπτα για παθήσεις των οργάνων.
Πρόσθετη ζάχαρη έχουν επίσης τα αναψυκτικά, τα οποία δίνουν περίπου 140 θερμίδες, το κουτάκι. Αντικαταστήστε τα με νερό, χυμούς ή ροφήματα που θα φτιάξετε με φυσικά υλικά.
Επίσης αποφύγετε την κρυσταλλική ζάχαρη σε καφέδες και τσάι.
Επίσης αποφύγετε την κρυσταλλική ζάχαρη σε καφέδες και τσάι.
Τα αναψυκτικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, καθώς είναι πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα.
Οι έτοιμοι χυμοί φρούτων, έχουν περίπου ίδια περιεκτικότητα σε σάκχαρα με τα αναψυκτικά.
Οι καραμέλες και τα γλυκά όπως κέικ ή μπισκότα, έχουν πρόσθετα σάκχαρα αλλά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, επίσης βλαβερούς για το σώμα.
Τα αποξηραμένα φρούτα, έχουν επίσης προσθήκη ζάχαρης και η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι περιορισμένη.
Οι έτοιμοι χυμοί φρούτων, έχουν περίπου ίδια περιεκτικότητα σε σάκχαρα με τα αναψυκτικά.
Οι καραμέλες και τα γλυκά όπως κέικ ή μπισκότα, έχουν πρόσθετα σάκχαρα αλλά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, επίσης βλαβερούς για το σώμα.
Τα αποξηραμένα φρούτα, έχουν επίσης προσθήκη ζάχαρης και η κατανάλωσή τους πρέπει να είναι περιορισμένη.
Διαβάστε επίσης: Είναι τελικά η καστανή ζάχαρη καλύτερη από τη λευκή; Ποια πρέπει να προτιμάται και γιατί