Τζατζίκι το «θεραπευτικό». Έχει λίγες θερμίδες και άπειρα οφέλη για την υγεία

21716
Το τζατζίκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά των Ελλήνων.
Βρίσκεται σε κάθε οικογενειακό τραπέζι, δίπλα στα ψητά κρέατα, 
το ψωμί, τις πατάτες, ενώ πολλοί το τρώνε σκέτο με το κουτάλι.
Η συνταγή είναι απλή και τα υλικά υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Το γιαούρτι, το σκόρδο, το αγγούρι, ο άνηθος, το ξύδι και το ελαιόλαδο συντελούν στη μοναδική του γεύση.

Η προέλευσή του είναι τουρκική και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη cacık, γι’ αυτό και παλιά το έλεγαν «σατζίκι».
Πέρα από τη ξεχωριστή του γεύση, το τζατζίκι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία χάρη στα υγιεινά υλικά του.
Είναι χαμηλό σε θερμίδες, καθώς μια κουταλιά της σούπας έχει περίπου 75 θερμίδες, κάτι που αντιστοιχεί σε 10 λεπτά αερόβιας γυμναστικής.

Το γιαούρτι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, Β και D. Συμβάλλει στην υγεία του εντέρου, αυξάνει την οστική μάζα και δυναμώνει τον ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο άνηθος, όπως και το αγγούρι βοηθούν στην πέψη.
Τα σημαντικότερα οφέλη του τζατζικιού όμως, προέρχονται από το σκόρδο.
Μπορεί πολλοί να το αποφεύγουν λόγω της έντονης μυρωδιάς του, αλλά το σκόρδο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, τη βιταμίνη C και B6.
Το σκόρδο είναι διάσημο για την ικανότητά του να μειώνει με φυσικό τρόπο την αρτηριακή πίεση και την «κακή» χοληστερόλη στο αίμα, ενώ θεωρείται ότι εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων στην καρδιά. Για αυτά τα χαρακτηριστικά του, θεωρείται φάρμακα για την καρδιά και θεωρείται ότι προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το σκόρδο είναι επίσης, ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες, προστατεύοντας τον οργανισμό από κρυολογήματα και άλλες μολύνσεις.
Είναι ασπίδα προστασίας σε χρόνιες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με μελέτες, το σκόρδο έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες και έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο στο γαστρεντερικού σωλήνα, όπως του εντέρου, του στομάχου και του οισοφάγου.
Το σκόρδο έχει χαρακτηριστεί και ως φυσικό αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό, καθώς αυξάνει την σεροτονίνη, που θεωρείται η ορμόνη της ευτυχίας. Ιαπωνική εργαστηριακή μελέτη σε ποντίκια, έδειξε ότι το σκόρδο ανακουφίζει από το στρες κατά το 60% της αποτελεσματικότητας του ηρεμιστικού valium.

Διαβάστε επίσης: Δεν φαντάζεστε τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία. Προστατεύει δεκάδες λειτουργίες του οργανισμού μας

 

Διαβάστε επίσης: Φέτα. Το καθαρά ελληνικό προϊόν που κέρδισε την παγκόσμια αγορά. Γιατί είναι πιο υγιεινή από άλλα τυριά όπως η παρμεζάνα