Οι φιλικές σχέσεις με τους πρώην συντρόφους είναι δείγμα ψυχοπάθειας. Γιατί κάποιοι νιώθουν την ανάγκη να διατηρήσουν επαφές

52326
Η διατήρηση φιλικών σχέσεων με πρώην συντρόφους αποτελεί δείγμα ψυχοπάθειας σύμφωνα με έρευνα του Oakland University.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το να αφήνετε στη ζωή σας ανθρώπους με τους οποίους δεν έχετε πια ερωτική σχέση, δεν είναι δείγμα ωριμότητας και συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά μια τακτική, που μπορεί να δείχνει ψυχολογικά προβλήματα.

Οι ψυχολόγοι της έρευνα μελέτησαν την συμπεριφορά  861 ατόμων, στα οποία αναλύθηκε το ιστορικό των σχέσεων τους. Πιο συγκεκριμένα ρωτήθηκαν για τις ερωτικές σχέσεις που πλέον διατηρούν αλλά και για το αν παραμένουν φίλοι με πρώην συντρόφους τους.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της Σκοτεινής Τριάδας, όσοι δηλαδή εμφανίζουν χαρακτηριστικά ναρκισσισμού, μακιαβελισμού (χειρισμός και εκμετάλλευση των άλλων) και ψυχοπάθειας, έχουν την τάση να κρατάνε φιλικές σχέσεις με τους πρώην τους, για στρατηγικούς και πρακτικούς λόγους. Τα άτομα δηλαδή διατηρούν επαφές με πρώην συντρόφους τους, με σκοπό ίσως να μπορούν να διατηρήσουν τα οφέλη της σχέσης τους. Η πρόσβαση σε πληροφορίες, χρήματα αλλά και η απόκτηση ερωτικής επαφής είναι παραδείγματα που κανείς θα μπορούσε να κρατά επαφή με πρώην σύντροφό του, σύμφωνα με την έρευνα.

Βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοπάθειας είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, ο ναρκισσισμός, η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση και ο εγωισμός. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη κατάστασή τους ως «παθολογικό εγωισμό» , που πολλές φορές συνοδεύεται με έναν « παρασιτικό» τρόπο ζωής. Πάρολο που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν χαρακτηριστικά εγωισμού, οι ψυχοπαθείς επιδεικνύουν πλήρη έλλειψη ενοχής, κάτι που μπορεί να αποδείξει πως όλες τους οι κινήσεις είναι απόλυτα σχεδιασμένες.

Η ψυχολόγος Paulette Sherman εξισορρόπησε τις δύο πλευρές. Δήλωσε στην Independent πως είναι πιθανόν όσοι διατηρούν φιλικές επαφές με πρώην συντρόφους να έχουν εγωιστικά κίνητρα και να επιδιώκουν να συνεχίσουν την ερωτική επαφή με αυτούς ή να θέλουν να επωφεληθούν από αυτούς με άλλους τρόπους. «Δε σκέφτονται το συναισθηματικό αντίχτυπο που έχει αυτό στους πρώην τους»

Ωστόσο επεσήμανε πως δε μπορεί να κατηγορηθούν όλοι όσοι διατηρούν επαφές με πρώην συντρόφους ως ψυχοπαθείς. «Έχω πελάτες που παραμένουν φίλοι με πρώην τους, θέλουν το καλύτερο για εκείνους και μπορούν να κρατούν τις ισορροπίες ανάμεσα στην νυν και στην πρώην σχέση τους χωρίς να επιδιώκουν οφέλη από αυτό το δεσμό».

Πηγή: Independent

Διαβάστε επίσης: Το μούσι και οι μακροχρόνιες σχέσεις. Πώς βλέπουν οι γυναίκες τη γενειάδα;

 

 

Διαβάστε επίσης: Απλά πράγματα που μας κάνουν λιγότερο ελκυστικούς και δημιουργούν αρνητική εικόνα στους άλλους, σύμφωνα με τους επιστήμονες