Ξέρετε ότι τρώμε κάθε μέρα 12 κουταλάκια ζάχαρης εν αγνοία μας; Η ζάχαρη προκαλεί κόπωση και εθισμό

2954
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 50 γραμμάρια απλά σάκχαρα την ημέρα, κάτι που αντιστοιχεί σε λιγότερα από 12 κουταλάκια ζάχαρης.

Παρόλο που φαίνονται πολλά, η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε τρόφιμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε ζάχαρη τις περισσότερες φορές καλύπτεται μόνο από τις διατροφικές επιλογές μας, χωρίς καν να προσθέσουν ένα κουταλάκι ζάχαρη στον καφέ.
Διάφορα σνακ, μπάρες δημητριακών, το ψωμί, η σάλτσα ντομάτας, τα κατεψυγμένα τρόφιμα, ακόμη και πολλά γιαούρτια, περιέχουν κρυφή ζάχαρη.
Μόνο ένα κουτάκι των 330ml αναψυκτικού περιέχει 7 κουταλάκια ζάχαρη, ενώ 250ml φρουτοποτού ή χυμού με ζάχαρη ξεπερνούν τα 6 κουταλάκια.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αντιδρά. Σημάδια στο σώμα και τη συμπεριφορά μας στέλνουν μηνύματα για τη μείωσή της, αλλά τις περισσότερες φορές τα αποδίδουμε σε άλλους παράγοντες.

Κούραση και υποτονικότητα

Η συνεχής αίσθηση εξάντλησης είναι μια από τις βασικότερες ενδείξεις ότι τρώμε πολύ ζάχαρη. Ο οργανισμός χρειάζεται τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας σε όλο το σώμα. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πρέπει να διατηρούνται ισορροπημένα και να μην υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.
Η κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει απότομα την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας που βοηθάει τη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα, γεγονός που δημιουργεί μια έκρηξη ενέργειας.
Σύντομα όμως, η ενέργεια πέφτει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς το σώμα απαιτεί περισσότερη ζάχαρη. Έτσι, νιώθουμε εξάντληση και ατονία.
Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο μεγάλη θα είναι και η κατάρρευση του οργανισμού.
Η κατανάλωση ζάχαρης το βράδυ, μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο, καθώς αυξάνεται ξαφνικά η ενέργεια τη στιγμή που θα έπρεπε ο οργανισμός να χαλαρώνει.

Επιθυμία για την κατανάλωση περισσότερων γλυκών και φαγητών

Η υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων στο αίμα εμποδίζει τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα για να μας δώσει ενέργεια. Έτσι, ο οργανισμός ζητά συνεχώς φαγητό και γλυκά για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται.
 Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, κατά παρόμοιο τρόπο με την κοκαΐνη. Έτσι, ο εγκέφαλος τα επιζητεί συνεχώς για να νιώθουμε χαρούμενοι, με αποτέλεσμα να εθιζόμαστε.

Δερματικά προβλήματα

Οι φλεγμονές, η ακμή, το έκζεμα, η υπερβολική λιπαρότητα ή ξηρότητα του δέρματος έχουν συνδεθεί με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
Η ζάχαρη μειώνει τις πρωτεΐνες, το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, δημιουργώντας ρυτίδες. Στις γυναίκες διαταράσσονται οι ορμόνες και προκαλείται ακμή κυρίως στην περιοχή του σαγονιού.
Παράλληλα, η ζάχαρη επηρεάζει τη λειτουργία των επινεφριδίων, τα οποία  δεν μπορούν να παράγουν ικανές ποσότητες από τις ορμόνες που διαχειρίζονται το στρες, ή έχουν πλέον συνηθίσει το συνεχόμενο άγχος και υπερπαράγουν κορτιζόλη και αδρεναλίνη.
Η επινεφριδιακή κόπωση, όπως ονομάζεται η ασθένεια, εκτός ότι προκαλεί πονοκεφάλους, αδυναμία, αναπνευστικές λοιμώξεις, αύξηση βάρους, μειωμένη λίμπιντο και συγκέντρωση, επηρεάζει και το δέρμα δημιουργώντας μαύρους κύκλους.

Δυσκολία συγκέντρωσης

Ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για να λειτουργήσει σωστά. Όταν υπάρχουν αυξομειώσεις των σακχάρων, είναι φυσικό να επηρεάζεται και η λειτουργία του εγκεφάλου. Η αυξημένη ποσότητα ζάχαρης στο αίμα εμποδίζει την απορρόφηση της γλυκόζης στα κύτταρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συγκέντρωσή μας. Αδυνατούμε να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις και νιώθουμε ζαλισμένοι.

Αύξηση βάρους

Όπως είναι φυσικό η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει και το βάρος. Πέρα από τις θερμίδες, όταν η γλυκόζη δεν απορροφάται στα κύτταρα για να μας δώσει ενέργεια, αποθηκεύεται σε διάφορα σημεία του σώματος όπως γύρω από τη μέση και μετατρέπεται σε λίπος.

Διαβάστε επίσης: Η γυναίκα που για ένα χρόνο έκοψε εντελώς τη ζάχαρη. Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα και εντυπωσιακά. Περιγράφει μια άλλη ζωή

 

Διαβάστε επίσης: Είναι τελικά η καστανή ζάχαρη καλύτερη από τη λευκή; Ποια πρέπει να προτιμάται και γιατί