Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος λογοτέχνης Φίλιπ Κερ. Το τελευταίο του μυθιστόρημα διαδραματίζεται στην Αθήνα και θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο

350
Την Παρασκευή 23 Μαρτίου του 2018, σε ηλικία 62 ετών έφυγε από τη ζωή ο Φίλιπ Κερ, ο χαρισματικός συγγραφέας, που στην Ελλάδα έγινε γνωστός για τα νουάρ αστυνομικά μυθιστορήματα του.

Γεννημένος στο Εδιμβούργο, σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και αρχικά εργάστηκε ως αρθρογράφος με τις εφημερίδες Sunday Times, Evening Standard και New Statesman.
Το 1989 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τον τίτλο Οι Βιολέτες Του Μάρτη, που συμπεριλαμβάνεται στην τριλογία του Βερολίνου: «Οι Βιολέτες του Μάρτη», «Ο χλομός εγκληματίας» και «Γερμανικό ρέκβιεμ».
Η Τριλογία αποτέλεσε την αφετηρία του Philip Kerr για τις περιπέτειες του Μπέρνι Γκούντερ, του ήρωα των βιβλίων, οι οποίες διαδραματίζονται στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ή  λίγο μετά τη λήξη του.
Ο συγγραφέας γοητευμένος από τη ναζιστική και μεσοπολεμική περίοδο, έγραψε ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, που του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση.

Το τελευταίο του μυθιστόρημα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές Απριλίου και έχει τίτλο «Greeks bearing gifts».
Ασχολείται με την ελληνική Κατοχή και τους διωγμούς των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και ο τόπος που διαδραματίζεται είναι η Αθήνα.

Όπως ο Φίλιπ Κερ δήλωσε σε συνέντευξή του, πως όταν ξεκίνησε να γράφει δεν προσανατολιζόταν στο αστυνομικό μυθιστόρημα.
Όμως, οι γνώσεις του στο γερμανικό δίκαιο και τη φιλοσοφία (είχε κάνει μεταπτυχιακό στον συγκεκριμένο τομέα), του τράβηξαν το ενδιαφέρον κάνοντας τον να ασχοληθεί με τη ναζιστική Γερμανία, αποτυπώνοντας τη ζωή ενός Γερμανού εκείνη την εποχή.
Εκτός από τα μυθιστορήματα της σειράς με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, έγραψε ακόμα έργα επιστημονικής φαντασίας, ποδοσφαιρικά αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωα τον προπονητή Σκοτ Μάνσον.
Μάλιστα, παρακολούθησε αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, καθώς ένα από τα μυθιστορήματα του εκτυλίσσεται στην Ελλάδα και έχει στοιχεία εγκληματικότητας, διαφθοράς και ίντριγκας.
Συνέκρινε τον αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού με εκείνον των Ρέιντζερς – Σέλτικ, το 1970. «Τα επίπεδα μίσους ήταν εξωπραγματικά. Η συλλογικότητα του ποδοσφαίρου και ο οπαδισμός συντελούν σε ένα είδος ανθρωπολογίας που δύσκολα απαντάται αλλού».

Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας, κατέκτησε το βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας «RBA International Prize for Crime Writing», αξίας 125.000 ευρώ, για το βιβλίο του «Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται» και το βρετανικό «Ellis Peters Historic Crime Award».

Διαβάστε επίσης: Τα 8 βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάθε ευφυές άτομο, σύμφωνα με τον πιο διάσημο αστροφυσικό στον κόσμο