Η πρώτη συμφωνική ορχήστρα που αποτελείται από άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο μαέστρος έχει την μπαγκέτα στα γυαλιά του! βίντεο

932
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Bournemouth στην Αγγλία είναι η πρώτη επαγγελματική ορχήστρα στον κόσμο που αποτελείται από άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Άτομα με τύφλωση, αυτισμό και μερική κώφωση παίζουν μουσική, προκαλώντας το θαυμασμό του κόσμου παγκοσμίως.
Μαέστρος της ορχήστρας είναι ο James Rose, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Δεν έχει έλεγχο των χεριών του και έτσι χρησιμοποιεί μια ειδική ράβδο που είναι τοποθετημένη στα γυαλιά του, για να μπορέσει να διευθύνει τους υπόλοιπους μουσικούς.
Όπως λέει και ο ίδιος, όλα έχουν με τη σωστή επικοινωνία με τους μουσικούς και την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό να μεταμορφώσει τη ζωή μερικών ανθρώπων μέσω της κλασικής μουσικής. «Το να έχεις την ευκαιρία να ολοκληρώσεις το όνειρό σου με μια από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο είναι απίστευτο» είπε ο Rose.
«Αυτό που κάνουμε είναι αληθινά πολύ θετικό και δείχνει μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι νέοι» συνέχισε.

Δείτε τη συνέντευξη του  James Rose και απολαύστε ένα μέρος από τη μουσική της ορχήστρας: 

Orchestra forms first disabled ensemble

Bournemouth Symphony Orchestra is thought to be the first professional orchestra in the world to form an ensemble of disabled musicians. And don't they sound good? ???(via BBC South News)

Δημοσιεύτηκε από BBC News στις Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

Η μουσική προσφέρει στα άτομα με ειδικές ανάγκες έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης, ιδίως σε εκείνους που η λεκτική επικοινωνία είναι ανεπαρκής.
Εκτιμάται, ότι η μουσική χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς για περισσότερα από 30 χιλιάδες χρόνια.

Η μέθοδος της μουσικοθεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλων των ειδών τις ψυχικές και σωματικές παθήσεις ως συμπληρωματική θεραπεία. Βοηθάει την έκφραση, την επικοινωνία και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση με την οποία μπορεί να βελτιωθούν οι κινητικές, αντιληπτικές, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες. Διώχνει την σωματική τους ένταση, καταπολεμά το άγχος και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους.

Οι τεχνικές της μουσικοθεραπείας διακρίνονται στις «δεκτικές» μεθόδους, δηλαδή στην ακρόαση μουσικής και στις «ενεργητικές», δηλαδή στη μουσική ή ηχητική δημιουργία δημιουργία. Συνήθως, ένα πρόγραμμα μουσικοθεραπείας περιέχει και τις δυο μορφές ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι στρατιώτες αναπολούν τον πόλεμο; Για ποιο λόγο οι μαχητές νοσταλγούν τη θητεία τους όταν επιστρέφουν;