Σε λίγες μέρες αλλάζει η ώρα, ίσως για τελευταία φορά. Γιατί το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησής της και τι ισχύει σε άλλες χώρες
Την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 3.00 τα ξημερώματα θα μπει η θερινή ώρα, οπότε θα χρειαστεί να αλλάξουμε τα ρολόγια μας ώστε να δείχνουν 4.00.
Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλει όλα τα κράτη μέλη να αλλάζουν ταυτόχρονα ώρα.
Τα ρολόγια ρυθμίζονται σύμφωνα με την ώρα Γκρίνουϊτς. Για την ακρίβεια, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς ρυθμίζονται τα ρολόγια μια ώρα μπροστά και η επιστροφή γίνεται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους, πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς.
Όμως, φέτος συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, η κατάργηση της θερινής ώρας με 384 ευρωβουλευτές υπέρ της κατάργησης και 153 κατά.
Μάλιστα, ζητήθηκε από την Κομισιόν, να διερευνήσει και να παρουσιάσει σχέδιο αναθεώρησης της Οδηγίας για τη συγκεκριμένη πρακτική.
Η αλλαγή της ώρας σε θερινή, έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της καλύτερης εκμετάλλευσης του ήλιου. Υπολογίζεται, ότι στους 7 μήνες που διατηρείται η θερινή ώρα, εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ευρωβουλευτές που ψήφισαν την κατάργησή της, υποστηρίζουν ότι βλάπτει την υγεία.
Ποιες χώρες τηρούν και ποιες όχι τη θερινή ώρα
Η Ρωσία, ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη).
Όμως από το 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή Ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο για την αλλαγή ώρας.
Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους, η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν σχετικά μικρή.
Στην Τουρκία, τον Σεπτέμβριο 2016 ο Ερντογάν αποφάσισε ότι θα ισχύει η θερινή ώρα για όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες, δεν συμμετέχουν στη θερινή ώρα.
Μετά την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 70′, αποφασίστηκε η αναγκαστική αλλαγή της ώρας από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε από το 1975.
Στην Ελλάδα είχε εφαρμοστεί δοκιμαστικά η αλλαγή της ώρας το 1932, από τις 6 Ιουλίου έως τη 1 Σεπτεμβρίου. Η δοκιμή δεν είχε πετύχει και σταμάτησε.
Διαβάστε επίσης: Κατάργηση της θερινής ώρας ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο γιατί υποστηρίζει ότι βλάπτει την υγεία