Ποια είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που όλοι καταναλώνουμε και είναι ύποπτα ότι προκαλούν καρκίνο

10003
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γνωστό, ότι σχετίζονται με την αύξηση της παχυσαρκίας, με τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και με την υπέρταση.
Όμως νέα γαλλική έρευνα αποκαλύπτει, ότι είναι πιθανό να συνδέονται και με τον κίνδυνο καρκίνου.

Αν και οι επιστήμονες δηλώνουν επιφυλακτικοί, αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν σύνδεση των κρουσμάτων καρκίνου με όσους καταναλώνουν συστηματικά, τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας.

Στις επικίνδυνες επεξεργασμένες τροφές ανήκουν τα γλυκά και αλμυρά κατασκευασμένα σνακ, όπως τα κράκερ, οι σοκολάτες, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα που είναι πλούσια σε γλυκαντικά, τα κατεψυγμένα κρέατα και παράγωγα ψαριών όπως οι κροκέτες, οι σούπες σε φακελάκια, τα δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης και άλλα. Ουσιαστικά, το πρόβλημα στις επεξεργασμένες τροφές είναι τα πρόσθετα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την πολύμηνη διατήρησή τους.
Δηλαδή η προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και γλυκαντικών ουσιών.
Οι Γάλλοι επιστήμονες, αναμένουν την αύξηση εμφάνισης καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι επεξεργασμένες τροφές έχουν γίνει μέρος της διατροφής των ανεπτυγμένων χωρών.

Ακόμη και τα δημητριακά με προσθήκη ζάχαρης, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Η έρευνα
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Παρισιού σε συνεργασία με ινστιτούτο ιατρικών ερευνών, περίπου συγκέντρωσαν 105.000 εθελοντές και άρχισαν να καταγράφουν την πρόσληψη θερμίδων τους.
Οι εθελοντές κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τη διατροφή τους και την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών.
Παρακολουθώντας την υγεία τους επί πέντε χρόνια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν συχνά και σε ποσότητα υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα, ήταν επιρρεπείς στην εμφάνιση καρκίνου.
Για την ακρίβεια, όσοι κατανάλωναν τακτικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν κατά 12% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, που ισοδυναμεί με 10 επιπλέον θανάτους ανά 10.000 άτομα.
Ο πιο συχνός καρκίνος που προκαλείται από την διατροφή που είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι καρκίνος τους μαστού, ενώ ο προστάτης και το παχύ έντερο δεν φάνηκε να επηρεάζονται.

Η επιστημονική κοινότητα είναι δύσπιστη όσον αφορά στα νέα ευρήματα, όμως οι Γάλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι επίκειται αύξηση του καρκίνου γενικά και του μαστού ειδικά.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι δεν βλάπτουν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά μόνο τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας.
Δηλαδή δεν κινδυνεύουν όσοι καταναλώνουν ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές, όπως τα κονσερβοποιημένα λαχανικά ή όσπρια και άλλα.

 

Διαβάστε επίσης: Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ, γιατί δυσκολεύουν την πέψη και προκαλούν αϋπνία