Δύο στους τρεις Έλληνες κοιμούνται αγκαλιά με το κινητό. Ο εθισμός των Ελλήνων στα smartphones

859
Δύο στους τρεις Έλληνες κοιμούνται με το τηλέφωνο στο χέρι.
Συγκεκριμένα, διαβάζουν τα email τους, χαζεύουν στα social media και στέλνουν μηνύματα πριν κοιμηθούν, σε ποσοστό ως και 74%.
Περίπου οι μισοί Έλληνες το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όταν ξυπνήσουν, είναι το κινητό τους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από την κινεζική εταιρία Huawei, με σκοπό να εξετάσει τη σχέση που έχουν οι χρήστες με το κινητό τους.
Οι βασικοί λόγοι που το χρησιμοποιούν είναι για να ανταλλάξουν μηνύματα, να βγάλουν φωτογραφίες, να αλληλεπιδράσουν στα social media, να ενημερωθούν αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο και να συνδεθούν σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες τραπεζών.
Οι μισοί Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας ώρας, κάτι που παραπέμπει σε εξάρτηση. Με άλλα λόγια, δεν περνάει ούτε μια ώρα από τη στιγμή που το κοίταξαν τελευταία φορά.

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες με το ποσοστό να φτάνει το 74%, ασχολούνται με το κινητό τους πριν κοιμηθούν.

Η χρήση του κινητού πριν τον ύπνο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ποιότητά του.
Το φως της οθόνης  στέλνει στον εγκέφαλο το λανθασμένο μήνυμα ότι δεν είναι ώρα για ύπνο. Έτσι, δεν απελευθερώνεται μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη της νύχτας, η οποία υπενθυμίζει στον οργανισμό ότι πρέπει να αναπαυθεί.

Φυσικά ακόμη και εκεί που ο βασιλιάς πάει μόνος του, εμείς προσερχόμαστε μετά του κινητού μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περίπου το 40% των Ελλήνων  παίρνει  το τηλέφωνο μαζί του στο μπάνιο και στην κουζίνα.
Όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας, το κινητό είναι μέρος της ζωής μας και για μερικούς είναι όλη τους η ζωή.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως η σωστή χρήση του, είναι να το έχουμε ως μέσο επαφής με συνεργάτες, φίλους και συγγενείς. Τα υπόλοιπα είναι υπέρβαση του μέτρου και κατά συνέπεια επιζήμια.
Πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός ότι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκαν πως χρησιμοποιούν το κινητό τους για να στείλουν μηνύματα και να βγάλουν φωτογραφίες, σημαίνει ότι οι πολίτες αναζητούν την ανθρώπινη επικοινωνία και την επαφή.

Η έρευνα διεξήχθη από την IPSOS με πρωτοβουλία της Huawei, τον Ιανουάριο του 2018 στην Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία,  Σλοβενία, Τουρκία και στην Τσεχία.

Διαβάστε επίσης: «Η ζωή χωρίς κινητό». Το εντυπωσιακό project με τις φωτογραφίες που δείχνει την εξάρτησή μας από το κινητό (φωτό)