Στη Μυτιλήνη φυλάσσονται τα λείψανα του αγίου Βαλεντίνου! Έγινε άγιος των ερωτευμένων για να σταματήσουν τα παγανιστικά όργια
Πώς καθιερώθηκε η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ως μέρα των ερωτευμένων
Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου που πλέον έχει καθιερωθεί ως μια από τις εμπορικότερες μέρες του χρόνου, κρύβει μια άγνωστη ιστορία.
Αν και ο Άγιος Βαλεντίνος δεν αναγνωρίζεται από την Ορθόδοξη εκκλησία, το όνομά του γιορτάζεται από τους καθολικούς ως σύμβολο του έρωτα.
Διάφοροι θρύλοι υπάρχουν γύρω από το όνομα και την ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου.
Η επικρατέστερη υποστηρίζει, ότι ο Βαλεντίνος ήταν καθολικός ιερέας και υπέρμαχος του έρωτα και της αγάπης.
Καταδικάστηκε σε θάνατο από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο, το 270 μ.Χ. γιατί τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, παρακούοντας τις διαταγές του αυτοκράτορα.
Σύμφωνα με το θρύλο, ο Κλαύδιος πίστευε ότι οι ανύπαντροι άντρες ήταν καλύτεροι πολεμιστές, γι’ αυτό και δεν επιθυμούσε να παντρεύονται.
Έτσι, απαγόρευσε δια νόμου τον γάμο των στρατιωτών.
Όμως, ο ιερέας Βαλεντίνος συνέχισε να παντρεύει ζευγάρια και βρέθηκε στο στόχαστρο του αυτοκράτορα, που διέταξε το θάνατό του.
Ο Βαλεντίνος δεν τιμόταν ως άγιος, καθώς οι πιστοί γιόρταζαν τα παγανιστικά Λουπερκάλια προς τιμήν της γονιμότητας. Έτσι έπιναν, έτρεχαν γυμνοί στους δρόμους και φυσικά δεν έμεναν σε αυτά.
Ο Πάπας Γελάσιος Α’ απαγόρευσε να γιορτάζονται τα Λουπερκάλια, χαρακτηρίζοντάς τα προσβλητικά και τα αντικατέστησε με την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ως γιορτή του έρωτα. Φυσικά οι πιστοί δεν έτρεχαν μεθυσμένοι στους δρόμους, άνευ ρούχων, αλλά στο σπίτι το γιόρταζαν δεόντως. Έτσι δημιουργήθηκε η γιορτή του αγίου Βαλεντίνου που στην Ελλάδα ήρθε τη δεκαετία του 1980, κυρίως από τον εμπορικό κόσμο και το μάρκετινγκ.
Η καθολική κοινότητα της Μυτιλήνης γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, με την περιφορά των λειψάνων του Αγίου, που βρίσκονται στο νησί στην Καθολική Εκκλησία Μεταστάσεως της Θεοτόκου, τη γνωστή ως Φραγκοκλησιά, για περισσότερο από 200 χρόνια.
Γα να τιμηθεί η μνήμη του αγίου, στο νησί θα πραγματοποιηθούν διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, στις οποίες θα παρευρεθεί ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος παντός Αιγαίου και εκπρόσωπος του Πάπα.
Στις 14 Φεβρουαρίου ο δήμος Λέσβου διοργανώνει διαγωνισμό ερωτικού τραγουδιού, διαγωνισμό ερωτικής επιστολή και ποιήματος.
Η Δήμητρα Γαλάνη το βράδυ μετά τη λιτανεία, θα τραγουδήσει στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Στην οικία Αλεπουδέλη, στο σπίτι που έζησε ο Οδυσσέας Ελύτης θα διαβαστούν τα ερωτικά ποιήματα του, με τη συνοδεία μουσικής.
Στο σπίτι του ποιητή, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, θα εκτίθενται γλυπτά – έργα σύγχρονης τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών και όποιος θέλει θα μπορεί να επισκεφτεί την οικία και να δει την έκθεση.
Πως βρέθηκαν τα λείψανα στη Μυτιλήνη
Ο Άγιος Βαλεντίνος αρχικά είχε ταφεί στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας.
Το 1815 τα λείψανα αφαιρέθηκαν από εκεί και δωρίθηκαν στον ιερέα ευγενή Ιωάννη – Βαπτιστή Longarini di S. Costanzo.
Το 1907 τα λείψανα βρέθηκαν στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη.
Δεν είναι γνωστό πως βρέθηκαν τα λείψανα στη Μυτιλήνη, όμως πιστεύεται ότι μεταφέρθηκαν από από κάποιο απόγονο του Longarini di S. Costanzo που μετανάστευσε στο νησί.
Το 1990 ο Φραγκισκανός μοναχός Τορκουάτο Μορίνι μεταφέρει τα λείψανα στον ναό του Τάγματος των Καπουτσίνων των Αγίων Φραγκίσκου και Κλάρας της Αθήνας στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην Αθήνα.
Έπειτα, έγιναν προσπάθειες να γυρίσουν τα λείψανα στη Μυτιλήνη και αφού μέρος αυτών δόθηκε στη Ρώμη και μοιράστηκε σε άλλα ελληνικά νησιά, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στη Χίο.
Το 2015 επέστρεψαν στη Μυτιλήνη, όπου και βρίσκονται μέχρι και σήμερα στον καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου.
Διαβάστε επίσης: Υπάρχει πραγματικά ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Τι λένε οι ψυχολόγοι