Παυσίπονα που χρησιμοποιούμε όλοι, ευθύνονται για σοβαρές παθήσεις. Επικίνδυνη η τακτική χρήση
Πολλά από τα παυσίπονα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, είναι πολύ βλαβερά για την υγεία και η συστηματική χρήση τους προκαλεί επικίνδυνες παθήσεις.
Έρευνες δείχνουν, ότι η συχνή ή χρόνια λήψη ορισμένων αναλγητικών φαρμάκων, μπορεί να προξενήσει από αιμορραγία στο στομάχι μέχρι νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.
Πολλοί ασθενείς, προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο τους, ξεπερνούν την επιτρεπόμενη δοσολογία πιστεύοντας ότι ο οργανισμός τους δεν θα υποστεί πρόβλημα.
Όμως, κάνουν λάθος.
Ουσίες που υπάρχουν σε χάπια όπως η ασπιρίνη, ευθύνονται για διαφόρων ειδών παθήσεις, που ταλαιπωρούν περισσότερο από τον αρχικό πόνο που οι ασθενείς προσπάθησαν να ελαφρύνουν.
Επιπλέον, οι ουσίες που περιέχουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, επηρεάζουν ακόμη και τον τρόπο σκέψης και τη συναισθηματική κατάσταση, όσων τα λαμβάνουν, ξεπερνώντας την επιτρεπτή δοσολογία.
Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη
Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, είναι οι δραστικές ουσίες πολύ διαδεδομένων αναλγητικών.
Οι ειδικοί ενημερώνουν, ότι η συστηματική τους χρήση μπορεί να είναι τοξική για το συκώτι, στο οποίο συσσωρεύονται οι χημικές ουσίες των παυσίπονων.
Ζημιά μπορεί να πάθουν ακόμη οι νεφροί και το πεπτικό σύστημα.
Με τον καιρό οι νεφροί μικραίνουν και ατροφούν ενώ συγχρόνως αλλοιώνεται το σχήμα τους.
Ωστόσο, η συχνότερη παρενέργεια από τη συστηματική λήψη φαρμάκων είναι η αιμορραγία του στομάχου και ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς είναι μεγαλύτεροι των 50 ετών.
Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι οι χημικές ενώσεις των αναλγητικών αλλάζουν τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα.
«Τα παυσίπονα, που δύναται να χορηγηθούν και χωρίς συνταγή γιατρού, επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τον άνθρωπο», εξηγούν οι ειδικοί.
Για παράδειγμα, έρευνα σε γυναίκες που είχαν πάρει παρατετεμένα ιβουπροφαίνη, έδειξε ότι εκφράζονταν με ουδετερότητα για καταστάσεις που τους είχαν συμβεί και παλαιότερα είχαν περιγράψει ως τραγικές.
Η αφηρημάδα και η απροσεξία είναι συμπτώματα που αποδίδονται στην υπερβολική δόση παρακεταμόλης, καθώς όσοι είχαν πάρει παυσίπονα με την παραπάνω ουσία, έκαναν λάθη απροσεξίας και έδωσαν ελλιπείς πληροφορίες σε ερωτήσεις και τεστ που τους υπέβαλαν οι ερευνητές.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει όσοι λαμβάνουν φάρμακα να πίνουν αλκοόλ.
Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορεί να ελαττώνουν το πόνο, αλλά είναι καλό να τα χρησιμοποιούμε όταν πραγματικά τα έχουμε ανάγκη.
Αλλιώς, η κατάχρηση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον οργανισμό.
Διαβάστε επίσης: Δε φαντάζεστε τι κάνει ο κουρκουμάς στον οργανισμό. Ίσως το πιο ισχυρό μπαχαρικό που υπάρχει για την υγεία